Nestajanje pčela je sve veći globalni problem

U okviru projekta ’U korak sa Evropom’, u Jagodini je održana tribina ’Uzroci nestajanja pčela u Evropi i kod nas’, na kojoj je o ovom globalnom problemu govorio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mića Mladenović.

Pčelari još uvek čekaju isplatu subvencija iz 2017. godine

Pčelarima još uvek nije isplaćeno 11 odsto iznosa za subvencije po košnici i za nabavku opreme iz 2017. godine, iako su zaostale subvencije po planu trebale da počnu da se isplaćuju krajem januara, navodi se na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Uzlazna putanja ovčarstva na Fruškoj gori

Ovčarstvo se vraća na obronke Fruške gore. Po svemu sudeći, konačno će pašnjaci ponovo biti kao u prošlosti. Ono na čemu će ovčari raditi u narednom periodu jeste obezbeđivanje što boljeg genetskog materijala, ali naravno i povećanje broja grla.

Grad Beograd objavio javni pozivi za subvencije u poljoprivredi

Na osnovu Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Beograda za 2018. godinu, Sekretarijat za privredu objavio je četiri javna poziva za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti pčelarstva, stočarstva, voćarstva i povrtarstva i nabavku poljoprivredne mehanizacije – priključnih mašina na teritoriji grada Beograda za 2018.

Savremena laboratorija za bolja karlovačka vina

Institut za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima obeležio je Svetog Trifuna, najavljujući nove značajne poduhvate u tom sektoru. Bila je to prilika i za okupljanje nadaleko poznatih karlovačkih vinogradara i vinara.

Kako platiti prolećnu setvu?

Kako finansirati prolećnu setvu, pitanje je koje muči ratare. Loša prošlogodišnja proizvodnja, niske cene poljoprivrednih proizvoda i male subvencije problemi su sa kojima se ulazi u novu kampanju.

Mali proizvođači upozoravaju na poskupljenja kafe

Kao deo borbe protiv sive ekonomije od početka ove godine kafa mora biti obeležena akciznim markicama u skladu sa zakonom. Akciza na neprženu kafu je 85,75 dinara po kilogramu, a 107,18 dinara po kilogramu na prženu. Neki od malih proizvođača kažu da će ta mera od 10 do 20 odsto poskupeti kafu kad se potroše zalihe iz 2017. godine.

Rusija zabranila uvoz srpskih krušaka

Ruska služba za fitosanitarni nadzor ’Roseljhoznadzor’ zabranila je od 14. februara uvoz srpskih krušaka, uključujući i kroz treće zemlje, navodi se na sajtu službe.

Pšenica čeka snežni pokrivač

Pšenica zasejana jesenas na 675.000 hektara u dobrom je stanju i već se izbokorila, ali dobro bi joj koristio snežni pokrivač, kazao je direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoz žita i uljarica ’Žita Srbije’ Vukosav Saković.

Veliki gubici zbog vakcinacije protiv svinjske kuge

U samo protekle dve decenije uzgajivači svinja izgubili su više milijardi dinara zbog toga što se žive svinje ne mogu izvoziti u Evropsku Uniju ako su vakcinisane protiv svinjske kuge. Iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede kažu da svake godine rade monitoring i da će vakcina biti ukinuta kad se u potpunosti utvrdi da klasične svinjske kuge u Srbiji nema.

Konkursi za kupovinu seoskih kuća

U Pokrajinskom zavodu za ravnopravnost polova u Novom Sadu održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni novi konkursi, programi i aktivnosti Zavoda.

Voćari strepe od prolećnog mraza

Zbog blage zime postoji realna opasnost od izmrzavanja voća u narednom periodu. Najbolja preventiva je izbor odgovarajuće voćne vrste za svaki rejon.