Revolt hrvatskih voćara zbog jagoda

Hrvatski voćari kreću u novi oblik protesta, kakvog do sada nije bilo – besplatno će deliti domaće jagode u Zagrebu, ispred prodajnog mesta ’Plodina’, trgovačkog lanca koji se, kako kažu, reklamira kao hrvatski, ali ovih dana u svojoj ponudi nema domaće jagode nego one iz uvoza, tačnije iz Italije.

Podrška Vojvodine agraru ogleda se u konkretnim merama

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je, u okviru 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, ugovore poljoprivrednicima iz Vojvodine koji su dobili sredstva za sufinansiranje nabavke plastenika, kao i za nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda.

Pčelari upozoravaju na štetnost GMO polena

U nedelji kad se održavaju Marš protiv ’Monsanta’ i skupovi ’Za Srbiju bez GMO’ u nekoliko gradova, Društvo pčelara Srbije upozorava na štetnost genetski modifikovanog polena nastalog od izmenjenih biljaka, ali i ističe problem sve većeg pomora pčela širom sveta.

U Srbiji pod žitima skoro dva miliona hektara

Srbija je zemlja poljoprivrede. Tako bi trebalo da se ponaša i u to bi trebalo da ulaže. Poljoprivreda zapošljava oko petinu zaposlenih, dok u BDV učestvuje sa sedam do osam odsto. Agrar je i jedina privredna grana u Srbiji koja ostvaruje pozitivan rezultat u spoljnotrgovinskoj razmeni.

Izvoz diktira cenu poljoprivrednih proizvoda

Sudbina proizvodnje subotičkih poljoprivrednika ove godine zavisi od – granice. Ukoliko voćari ne postignu dobru cenu i ne izvezu ono što im mraz nije obrao, biće u velikom problemu u kojem su već dugo odgajivači svinja koji slamku spasa traže u zabrani uvoza mesa iz Mađarske mada nisu sigurni da će je i naći.

Vojvodina dodelila nove podsticaje u oblasti navodnjavanja

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević uručio je 135 ugovora poljoprivrednicima, koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva na osnovu konkursa za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji AP Vojvodine u 2018. godini.

Postavljanje košnica na Fruškoj Gori samo uz odobrenje nadležnih organa

JP ’Nacionalni park Fruška Gora’, Savez pčelarskih organizacija Srbije i Društvo pčelara ’Jovan Živanović’ iz Novog Sada objavili su zajedničko saopštenje kojim obaveštavaju sve pčelare koji dovoze svoje košnice na područje teritorije Nacionalnog parka ’Fruška gora’, da su u obavezi da nadležnim organima prijave svoj boravak i dolazak na pčelinju pašu, uz navođenje tačnih podataka.

Adekvatna mehanizacija doprinosi boljem proizvodnom rezultatu

Domaća proizvodnja poljoprivrednih mašina je nešto što svakako treba podržati. Republička i Pokrajinska vlada su to prepoznale kroz subvencije, koje su dodelile poljoprivrednicima za obnovu poljoprivredne mehanizacije u 2017. godini. Činjenica je da je adekvatna mehanizacija značajna i doprinosi boljem proizvodnom rezultatu, a ’Majevica’ je naš renomirani brend poljoprivredne mehanizacije, koji predstavlja odličan primer kako se postižu značajni rezultati i opstaje među jakom konkurencijom na tržištu – istakao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević prilikom obraćanja poljoprivrednicima u Bačkoj Palanci, gde je prisustvovao prezentaciji celokupnog proizvodnog programa preduzeća ’Majevica’.