Vranjanski pčelari i stočari prvi dobili subvencije grada

Na osnovu javnog poziva Grada Vranja, uslove za korišćenje subvencija u oblastima pčelarstva i stočarstva ispunilo je 57 korisnika, od toga 39 u pčelarstvu i 18 u stočarstvu, pokazuju podaci Službe za poljoprivredu Gradske uprave i nadležne komisije.

Povećan broj uboda stršljena u Sremskoj Mitrovici

Poslednjih dana povećan je broj javljanja pacijenata u sremskomitrovačkom Domu zdravlja zbog uboda stršljena. Potvrđena je i značajnija koncentracija stršljena u prirodi, kao i u čitavoj zemlji, zbog čijeg uboda je dolazilo i do smrtnog ishoda.

Suncokret i kukuruz najviše obećavaju

Za useve na poljima na severnu Banata, posle sušnog perioda tokom prolaća, prema proceni stručnjaka Poljoprivredne stručne službe Kikinda, povoljni uslovi za rast i razvoj većine jesenjih ratarskih kultura, doprineli su da se očekuju solidni prinosi, kod suncokreta, šećerne repe, soje i kukuruza čak iznad proseka.

Lagani oporavak proizvodnje smilja u BiH

Situacija sa smiljem lagano se oporavlja, ali to nije ni blizu kako su mnogi očekivali. Nedostaje, kako kažu, sistematičnosti i državne podrške, ali ohrabruje otvaranje novih tržišta.

Stočari u Kikindi na oprezu zbog svinjske kuge

Iako je od pojave afričke svinjske kuge u susednoj Rumuniji prošlo godinu dana, širenje virusa u temišvarskom regionu, kao i u Mađarskoj povećalo je rizik od unošenja te zarazne smrtonosne bolesti u Srbiju.

Na vojvođanskim njivama detektovano crvenilo kukuruza

Kako javlja PIS Vojvodina, na područijima delovanja RC Sombor, Novi Sad i Zrenjanin vizuelnim pregledom useva kukuruza registrovano je prisustvo biljaka sa simptomima crvenila kukuruza čiji je prouzrokovač Stolbur fitoplazma.

Užičani izdvojili 27,5 miliona dinara za razvoj stočarstva

Donacije i podsticajne mere za razvoj poljoprivrede i unapređenje stočarstva koje od 2014. godine sprovodi grad Užice, do sada je koristilo 1.100 poljoprivrednika. Uz najveće interesovanje za razvoj ovčarstva i nabavku mehanizacije, od ove godine iz budžeta Grada izdvojeno je 27,5 miliona, a do sada je iskorišćeno 15 miliona dinara.

Odličan kvalitet roda duvana

Ove proizvodne godine duvandžije su imale mnogo posla na zaštiti useva duvana, ali pravilnim delovanjem ostvaren je odličan kvalitet, sa čime su veoma zadovoljni.

Cena šljiva četiri puta manja od prošlogodišnje

Iako sa početnom cenom od 10 dinara nisu mogli da podmire ni najosnovnije troškove proizvodnje, posle samo dva dana otkupa, cena šljive stenlej smanjena je za dinar odnosno dva, u zavisnosti da li se predaje tvrda i ručno brana bez peteljki, ili se prodaje ’rinfuz’.

Crveni alarm: polen ambrozije preti zdravlju ljudi

Avgust je vreme intenzivnog cvetanja ambrozije, opasnog alergenog korova. Na njivama, posebno u Vojvodini je ima dosta i to posebno po ivičnim delovima parcele. Pojavljuje se i u baštama, zapuštenim delovima zemljišta, travnjacima…

Rod kukuruza obećava dobar prinos

Kukuruz, tradicionalno najzastupljenija žitarica u Pomoravlju, Resavi i Levču, zasejan na oko 50.000 hektara, u izvanredno je dobrom stanju i obećava prinos od 14 tona po hektaru.

Afrička kuga svinja ’pred našim vratima’

Kako smo već pisali, Rumunija se bori sa afričkom kugom, zaraznom smrtonosnom bolešću koja napada svinje. A, zbog rizika od širenja bolesti, Ministarstvo poljoprivrede Srbije oformilo je Nacionalni krizni centar, pa preko granice više ne može da se unese ni sendvič.

Otvoreno prijavljivanje za AgroOrganicB2B u Selenči

Centar za organsku proizvodnju Selenča, Organic Mreža i Evropska preduzetnička mreža, pozivaju zainteresovane firme, organizacije, naučno-istraživačke ustanove da učestvuju u Međunarodnim poslovnim susretima AgroOrganicB2B, koji će biti održani u okviru 12. Foruma o organskoj proizvodnji, 28. septembra 2018. godine u Selenči.

’Gastro Srem’ – uživanje za sve uzraste

Turističko-gastronosmka manifestacija ’Gastro Srem’, koja će biti održana u Staroj Pazovi na Trgu dr Zorana Đinđića 1. i 2. septembra, ponudiće celodnevno uživanje za sve uzraste, najavljuje ovogodišnje promo lice, glumica Anja Mit.