Hercegovina dobija Centar za agrarni razvoj

16

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić predložio je da se u Trebinju osnuje Centar za agrarni razvoj koji bi osim ovog grada obuhvatio i opštine Ljubinje, Berkoviće i Bileću.

Mirjanić je na sastanku u Trebinju najavio i da će uskoro za ovo područje biti nabavljena mašina za privođenje zemljišta namjeni – freza vredna oko tri miliona KM.

Konstatujući da Hercegovina ima značajne resurse, Mirjanić je istakao da je radi njihove što bolje iskorištenosti neophodno sinhronizovati rad svih institucija, odrediti cilj razvoja i ići ka njihovoj realizaciji.

On je istakao da će do kraja februara biti donesena odluka o formiranju centra, poslovnik o radu i plan rada.

– Ovo nije nova institucija, već oblik delovanja postojećih institucija bez novih zapošljavanja izuzev nekih specijalista za pojedino područje u institucijama koje bi činile ovaj centar – pojasnio je Mirjanić i dodao da bi već od marta naredne godine centar trebalo da počne sa funkcionisanjem.

On je istakao da se centar neće baviti samo zemljištem i vodom već i ostalim pitanjem razvoja na ovom području, dodajući da se ne sme zapostaviti stočarstvo, jer Trebinje, Ljbinje, Berkovići i Bileća imaju oko 13.000 goveda, oko 45.000 ovaca, blizu 1.000 koza i oko 100.000 brojlera.

– Cilj nam je da se ono što se proizvede i preradi, i kao finalni proizvod plasira ne samo na ovom području već i u okruženju – rekao je Mirjanić.

S obzirom na to da Hercegovina raspolaže velikim poljoprivrednim površinama mašina – freza, koju će ove četiri opštine dobiti na korištenje, mnogo će značiti za obradu zemljišta koje nije čista oranica.

– Na području ove četiri opštine ima oko 12.000 poljoprivrednog zemljišta, ali ne znamo u kakvom se stanju nalazi, a oko 4.500 hektara se obrađuje. Hoćemo da se poveća taj broj hektara, da ih identifikujemo, da se uradi inventarizacija površina i da vidimo šta je za obradu, šta za pošumljavanje – naveo je Mirjanić.

On je poručio da Ministarstvo neće prestati ulagati u irigacione sisteme sve dok svaki hektar zemljišta na ovom području ne dobije vodu.

– Sa pet miliona KM, koje je Vlada Republike Srpske ove godine namenila za podsticanje razvoja irigacionih sistema, dostižemo cifru od oko 40 miliona KM sredstava ulaganja u te sisteme – rekao je Mirjanić.

Gvoreći o formiranju Centra, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović naveo je da će na taj način biti unaprijeđen razvoj poljoprivrede i da je prepoznato da se ovaj deo Hercegovine po svojim klimatskim uslovima razlikuje od drugih krajeva u Republici Srpskoj.

– Imamo vodu i kvalitetno zemljište koje nismo do kraja iskoristili zbog čega je potrebno izvršiti koordinaciju rada odeljenja, republičkih i lokalnih ustanova kako bi se ovi resursi iskoristili i poljoprivreda imala veći značaj nego do sada – rekao je Petrović.

On je istakao da će veliki značaj za ove opštine imati nabavka velike freze, podsećajući da u Hercegovini ima oko 4.000 površina, koje mogu da bude privedene nameni.

– Sa tom mašinom ćemo dobiti nove zadatke – inventarizacija svih površina, koje će moći biti upotrebljavane u poljoprivredne svrhe – naveo je Petrović.

On je napomenuo da su sve četiri opštine saglasne da u budućem periodu deluju jedinstveno i da se sve što bude proizvedeno prvo prodaje na ovom terenu.

– Prema procenama, u Hercegovini se proizvede oko 30 odsto hrane, a 70 odsto uveze. To moramo promeniti i uvereni smo da će se to desiti u narednih dv do tri godine – smatra Petrović.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić istakao je da je za ovu lokalnu zajednicu najinteresantnije navodnjavanje oko 200 hektara Gornjeg polja, dodajući da bi realizacija ovog projekta trebalo da počne u februaru ili martu sledeće godine.

Na sastanku su učestvovali pomoćnici ministra, predstavnici grada Trebinje, te opština Ljubinje, Bileća i Berkovići, kao i šefovi razvojnih agencija i odeljenja za poslove agrarnog sektora grada Trebinja i navedenih opština.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici „Voda Srpske“, Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, Centra za gazdovanje kršom i resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Izvor: Srna

Foto: trebinje.rs.ba, trebinjeturizam.com


reklama