Muke poljoprivrednika zbog cene dizela

13

Krajem januara Vlada Srbije donela je dve uredbe koje se odnose na obeležavanje, odnosno markiranje i kontrolu derivata nafte. Tim aktima omogućeno je da tržišni inspektori, između ostalog, uzimaju uzorke i vrše kontrolu goriva u poljoprivrednim mašinama i ako ono ne odgovara propisanim standardima, mogu i da propišu kazne koje su veoma visoke.

Ova mera izazvala je reakcije poljoprivrednika, koji već drugu godinu u okviru državnih podsticaja ne dobijaju regres za dizel gorivo.

Država je ovoj meri pribegla kako bi smanjila ilegalne tokove snabdevanja gorivom i svoje gubitke zbog nenaplaćenih akciza, dakle dopunila budžet. Istovremeno u toj istoj državnoj kasi nije predvidela novac za regresiranje goriva za poljoprivrednike, koji se uoči setve suočavaju sa najskupljim dizelom u okruženju. Cena mu je oko 150 dinara za litar.

U Udruženju ’Pančevaki ratari’ tvrde da poljoprivredni proizvođači, kupujući gorivo na pumpama, samo na ime PDV, akciza i drugih taksi daju državi čak 80 dinara po litru i prinuđeni su da se snalaze kao u vreme sankcija.

Iako je agrarni budžet za ovu godina 8 odsto veći nego lanjski, gro sredstva usmeren je na investicije, pa nije bilo novca za regresirani dizel, ali u Ministarstvu poljoprivrede napominju da se pregovara sa Ministarstvom finansija kako bi se pronašao model da se država odrekne dela akciza na gorivo u korist poljoprivrede.

– Mi pregovaramo da se deo akciza koji se odnosi na izgradnju i održavanje autoputeva usmeri za potrebe poljoprivrede, jer traktori nisu mašine koje uništavaju puteve – rekao je Radivoj Nadlački, savetnik ministra poljoprivrede.

U srpskom udruženju ditrubutera naftnih derivata tvrde da bi modelom po kome poljoprivrednici imaju pravo na povrat dela akciza na već kupljeno goriva bilo optimalno rešenje. Ne bi bila na gubitku ni država, ni ovlašćeni distributeri, a ratari bi se snabdevali legalno na pumpama, ne strahujući od inspektora i lošeg švercovanog dizela koji skraćuje vek mehanizaciji.

Izvor: RTV
Foto: Cover Images


reklama