Nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 27 do kraja juna

13

Cilj nam je da do kraja juna završimo Nacrt predloga pregovaračke pozicije za poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je naveo da posle toga sledi usaglašavanje sa Evropskom komisijom što će trajati nekoliko meseci.

Trivan je novinarima kazao da će Srbija biti spremna za otvaranje poglavlja 27 kad bude završen Nacrt pregovaračke pozicije, ali da ne treba žuriti sa otvaranjem poglavlja.

– Kada će se otvoriti poglavlje 27, zavisi od Evropske Komisije – istakao je on.

Prema njegovim rečima, za dovođenje životne sredine u red po svetskim standardima, procenjeno je da je Srbiji potrebno oko 15 milijardi evra u narednih 30 godina.

– Taj novac nemamo. Verujem da je EK spremna da nam pomogne i da obezbedi polovinu tog novca, a ostatak moramo sami da pronađemo – rekao je novinarima ministar Trivan.

Srbija bi novac, kaže, mogla da pronađe iz inostranih fondova ali i privatnih izvora kroz javno – privatno partnerstvo u oblasti životne sredine.

Ministar podseća da je u toku detaljno utvrđivanje stanja životne sredine u zemlji, te da nema oblasti u kojoj nema problema.

– Međutim, to nas ne deprimira, suočili smo se sa tim i radimo na rešavanju – naglasio je Trivan.

Što se tiče zaštite prirode, prema njegovim rečima, cilj Srbije je da do 2020. godine 10 odsto teritorije naše zemlje bude pod zaštitom.

– To nije dovoljno jer EU u tom periodu ima cilj da pod zaštitom bude 20 odsto teritorije – rekao je Trivan.

Ministar je najavio i proveru stanja zaštićenih prirodnih dobara, jer nije siguran da svi oni zaslužuju status koji imaju.

Foto: Pixabay


reklama