Nedimović: ’Sve će ići u zakup dok ne bude zaključen ugovor sa Tenisom’

15

Zemljište koje je u zakup na 30 godina od Srbije dobio nemački proizvođač ’Tenis’, biće ponuđeno drugim zainteresovanim investitorima dok ta firma ne krene sa podizanjem farmi u Srbiji, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

– Sve će ići u zakup dok ne bude zaključen ugovor. Neće valjda zemljište biti u parlogu. Prva lokacija „Tenisu“ je odobrena za agroekonomsku 2018-2019. – rekao je Nedimović za „Politiku“.

Ova nemačka kompanija u obavezi je da započne svoje ulaganje krajem ove ili početkom sledeće godine, a u avgustu prošle godine, ona je dobila dozvolu državne komisije za zakup zemljišta u Kikindi i 2.400 hektara u Zrenjaninu, dok se odobrenje još uvek čeka od lokalnih samouprava u Plandištu, Vršcu i Sečnju.

Ipak, kako se navodi, taj proizvođač, čiji se dolazak najavljuje već nekoliko godina, još nije ušao u zvaničan zakup zemljišta, odnosno nije krenuo u izgradnju farmi.

Nedimović je rekao da problem nemogućnosti izvoza za Srbiju u Evropsku uniju ne leži u tome što još nije prestala da vakciniše svinje protiv svinjske kuge.

On je, takođe, izjavio da je planirano ulaganje „Tenisa“ 20 miliona evra po farmi i 50 zaposlenih na svakoj od dogovorenih lokacija.

– „Tenis“ ima pet aplikacija za pet lokacija, što znači da je reč o investiciji od 100 miliona evra i otvaranju 250 novih radnih mesta – kazao je Nedimović.

Foto: Pixabay


reklama