Početkom novembra licitacija za njive u Vojvodini koje su date ’Tenisu’

19

Nema nikakvih problema sa fabrikom nemačke mesne industrije ’Tenis’, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, i istakao istakao da će poljoprivrednici moći da uđu u licitaciju za zemljište 1. novembra ove godine, kako je i planirano.

– Pravo prvenstva zakupa za „Tenis“ je dato do 1. novembra. Poljoprivrednici na prostoru Zrenjanina i Kikinde će na osnovu licitacije moći da uđu u zemljište i obrađuju ga. Sa „Tenisom“ nema nikakvih problema, ta investicija će biti realizovana na tri farme i plus se ide na prerađivačku industriju – rekao je Nedimović.

On je najavio i izgradnju farme na proleće sledeće godine, a u naredne tri godine izgradnju još tri farme i klanice.

Nemački proizvođač „Tenis“ u obavezi je da započne svoje ulaganje krajem ove ili početkom sledeće godine, a dok ne krene sa podizanjem farmi u Srbiji, zemljište koje je od države dobio u zakup na 30 godina biće ponuđeno drugim zainteresovanim investitorima.

Ova nemačka kompanija, čiji se dolazak najavljuje već nekoliko godina, u avgustu prošle godine dobila je dozvolu državne komisije za zakup zemljišta u Kikindi i 2.400 hektara u Zrenjaninu (Banatski Despotovac), a još čeka odobrenje lokalnih samouprava u Plandištu, Vršcu i Sečnju. Ipak, taj proizvođač još nije ušao u zvaničan zakup zemljišta, odnosno nije počeo izgradnju farmi.

Nedimović je ranije za „Politiku“ rekao da je planirano ulaganje „Tenisa“ 20 miliona evra po farmi i 50 zaposlenih na svakoj od dogovorenih lokacija.

– „Tenis“ ima pet aplikacija za pet lokacija, što znači da je reč o investiciji od 100 miliona evra i otvaranju 250 novih radnih mesta – naveo je ranije Nedimović.

Podsetimo, aprila 2015, na godišnjicu Vlade, ministar privrede Željko Sertić i predstavnik „Tenisa“ Danijel Notbrok potpisali su Memorandum o razumevanju i tom prilikom je rečeno da je namera kompanije da proizvodi tri miliona svinja. Iz „Tenisa“ su najavili najpre pet farmi u Banatu – Pančevu, Vršcu, Žitištu, Zrenjaninu i Kikindi. Nemački biznismen je poručio kako njegov tim ne dolazi da bi potisnuo srpskog poljoprivrednika, već da bi podstakao proizvodnju svinjskog mesa i izvoz. On je najavio i ulaganje od 300 miliona evra u narednih pet godina.

Foto: Pixabay


reklama