Podrška Vojvodine agraru ogleda se u konkretnim merama

26

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je, u okviru 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, ugovore poljoprivrednicima iz Vojvodine koji su dobili sredstva za sufinansiranje nabavke plastenika, kao i za nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda.

Ukupno je uručeno 88 ugovora po ove dve konkursne linije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, vrednih 94 miliona dinara. Inače, za nabavku protivgradnih mreža ove godine je opredeljeno ukupno 120 miliona dinara, a za nabavku plastenika 60 miliona dinara. To su sredstva koja bespovratno dodeljuje Pokrajinska vlada, a uz sredstva koje obezbeđuju samo poljoprivrednici za ove dve namene ukupno će biti investirano 300 miliona dinara. Time će biti obezbeđene nove površine pod plastenicima i desetine hektara od protivgradnim mrežama.

Potpredsednik Milićević je naglasio da je dodela ugovora najbolji dokaz kako i na koji način Pokrajinska vlada brine o agraru i poljoprivrednim proizvođačima, posebno malim i srednjim.

– U protekle dve godine značajna pažnja je posvećena agraru i njegovom razvoju i poljoprivrednoj proizvodnji, što je jedan od prioriteta u Vojvodini, ali u celoj našoj državi Srbiji. Mnogo očekujemo od poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, od izvoza koji se ostvaruje na taj način – kazao je potpredsednik Milićević.

On je dodao da agrar kao grana svakako daje značajan doprinos dobrim rezultatima ekonomske politike Srbije, koji se ovih dana ogledaju u kontinuiranom rastu bruto društvenog proizvoda.

Potpredsednik Milićević je istakao i da se podrška Pokrajine agraru ogleda u konkretnim merama. Ulažu se značajna sredstva u osavremenjavanje poljoprivredne proizvodnje, u nove tehnologije i edukaciju. Takođe, podstiče se bavljenje žena poljoprivredom i ostanak mladih na selu, a kroz ruralnu politiku se ulaže u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u selima i revitalizaciju atarskih puteva. Milićević je dodao i da je pokrenut i veliki investicioni ciklus u oblasti vodoprivrede, te da su efekti ulaganja u hidrosistem višestruki.

– Kada se u domenu agrara sumira rad Pokrajinske vlade u prethodne dve godine, mogu da kažem da smo kroz razne mere u poljoprivredu investirali 20 milijardi dinara – istakao je potpredsednik Milićević.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević napomenuo je da je Pokrajinska vlada kroz svoje mere u agraru fokus stavila na intenzivnu proizvodnju, jer je to jedini model kako mali i srednji poljoprivredni proizvođači mogu da opstanu na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

On je još napomenuo i da je od prošle godine uvedena novina u okviru mere za nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda, pa je prepoznata i nabavka antifroz sistema, mreže za senčenje, ograda, stubova i žica i slično.

Foto: Pokrajinska vlada, Pixabay


reklama