U Beogradu je potpisano sedam novih ugovora za dodelu bespovratnih sredstava Vlade Srbije čime je zaokružen prvi ciklus dodele sredstava namenjenih zadrugama, a novac je dodeljen u okviru projekta ’500 zadruga u 500 sela’.

Projekat je deo programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, a ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju Milan Krkobabić kaže da je 2017. godina bila istorijska za zadrugarstvo Srbije.

Ugovore su, zajedno sa predsednicima opština kojima pripadaju, potpisale postojeće Z Z „Golubac“ iz Golupca, Z Z „Agro Eko Voće“ iz Arilja, Z Z „Modoš“ iz Sečnja, Z Z „Agrodunav“ iz Odžaka, Z Z „Euro Duo Kalem“ iz Lazarevca kod Kruševca i dve novoosnovane Z Z „K i S 2017“ iz Cerovca i Z Z „Profortun“ iz Kisača.

Uz podršku Odbora za selo SANU i Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine u prethodih pola godine formirane su čak 182 nove zadruge, koliko je osnovano u prethodnih pet godina.

Ukupan iznos dodeljenih sredstava iz tog programa u 2017. godini je oko 200 miliona dinara, čime je potpomognut rad više od 20 zadruga u Srbiji, a ministar je naglasio kako će sredstva koja država izdvaja za ovu namenu biti četiri puta veća naredne godine.

– Ideja je da kvantitet preraste u kvalitet, povezivanjem pojedinačnih specijalizovanih zadruga po horizontali, u složene sisteme koji bi se bavili i naučno-istraživačkim radom, kontrolom kvaliteta, izvozom i tako predstavljali ozbiljne privredne subjekte – rekao je Krkobabić.

Foto: Pixabay