Prof. dr Svetomir Stamenković: ’Antibiotik streptomicin sulfat nema dozvolu za primenu u voćarstvu’

581

Profesor dr Svetomir Stamenković uputio je molbu voćarima da ne koriste antibiotike u vreme cvetanja jabuke i zahteva da se i Ministarstvo poljoprivrede pozabavi ovim problemom.

Vodeći srpski stručnjak za zaštitu bilja naglašava da je reč o streptomicin sulfatu koji se ilegalno uvozi u našu zemlju.

– Jabuka je ovih dana u punom cvetanju i mnogi srpski voćari, na žalost, intenzivno koriste antbiotike jednom, dvaput, a neki i treći put, u cilju suzbijanja Erwinije amylovore, odnosno bakteriozne plamenjače. To je jedna pogrešna mera jer antibiotik streptomicin sulfat nema dozvolu za primenu u voćarstvu, dakle nije registrovan – izjavio je prof. dr Stamenković za „Glas zapadne Srbije”.

On je naglasio da antibiotici ostaju u biljci, napominjući da se još veća šteta čini pošto cvetove posećuju pčele.

– Pčele kontaktno uzimaju streptomicin sulfat ili preko nektara, i unose u košnice. Tu hrane svoje larve i kod otkupa meda nalaze se ostaci streptomicin sulfata. Takav med ne može u izvoz i potroši se na domaćem tržištu. Dakle, svi smo mi potencijalni korisnici toga meda i za sve nas taj streptomicin sulfat jeste velika opasnost.

Profesor je, moleći voćare da ne upotrebljavaju ovaj preparat, napomenuo da, gledano sa stručne strane, on nije efikasan u suzbijanju plamenjače.

– Ali, zato čini ogromnu štetu ne samo kupcima voća već i samim voćarima, pošto i oni u ishrani koriste te voćke i med.

Prof. dr Stamenković kaže da je poslednji čas za zabranu korišćenja antibiotika u voćarstvu, uz objašnjenje otkuda streptomicin sulfat na našem trežištu

– Preparat ulazi u Srbiju ilegalno iz Mađarske i drugih zemalja, a poseduju ga i prodaju i veterinarske stanice u našoj zemlji – zaključuje prof. dr Stamenković.

Inače, streptomicin sulfat se u veterini koristi za lečenje brojnih infekcija gastrointestinalnog trakta i drugih infekcija uzrokovanih mikroorganizmima osetljivim na streptomicin kod ždrebadi, teladi, svinja, prasadi i živine. S druge strane, u humanoj medicini, streptomicin sulfat je našao primenu u, na primer, lečenju tuberkuloze.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Foto: Pixabay


reklama