Razočarani u rekaciju države, malinari najavljuju nove proteste

12

Predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača ’Užice’ iz Užica, ’Limska dolina vilamet’ iz Priboja, ’Limska dolina’ iz Prijepolja i ’Mačva’ iz Šapca uputili su otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u kojem podsećaju da je prošlo dva meseca od kako su im se obratili molbom da im se pomogne u rešavanju problema oko cene maline za rod 2018. godine.

– U pismu smo izneli samo golu istinu i na najiskreniji način postavili pitanja na koja ni do danas nismo dobili nikakave odgovore. Prošlo je bezmalo šest meseci od kako su se održali protesti malinara u Prijepolju. Šta su bili ciljevi učesnika protesta, to dobro znamo i znamo da znate. Kako su se završili protesti to je takođe poznato. Ni do dana današnjeg od istih predstavnika vlasti koji su ispred države davali obećanja o akontnoj ceni maline koja je trebala da bude od 125 dinara sa tendencijom 150 do 160 dinara po kilogramu nije se ništa rešilo, osim što su se nagomilala dugovanja, a sa njima i egzistencijalni problemi – navodi se u pismu.

Oni dalje kažu da su obećanja pojedinaca iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koja su stizala u junu ove godine pod izgovorom da će se naći rešenje za neizvesnu situaciju ostala su na nivou mrtvog slova na papiru i praznih reči koje su poslužile, kako tvrde, da se problemi odlože, dobijajući na vremenu, a u korist ličnih ciljeva pojedinih hladnjačara i političara.

– Obraćali smo se više puta i u svakom pisanom dopisu postavljali ista i važna pitanja, gde smo uz obrazloženja ukazivali na posledice koje će biti proizvod neizvesne i bezobrazno niske cene maline koja je podmuklo ponuđena proizvođačima, pritom ne mareći za ljude i porodice koje primarno žive od ove vrste posla. Posledice su već viđene u šta svi imamo danas priliku da se uverimo. U obrazloženja kako, ovom prilikom nećemo ni ulaziti, jer smo to mnogo puta obrazlagali i izlagali i nadali se da će neko ipak imati volje da se suštinski pozabavi celokupnim problemom – tvrde iz ova četiri udruženja.

Oni ističu da vreme prolazi, i da se u međuvremnu nagomilavaju računi za komunalne režije, struju, računi za neplaćen ogrev, porez, kreditna dugovanja i pogoršavanje situacije koja ništa dobro ne obećava.

– Obećan je Nacionalni savet za malinu, formirana je Radna grupa i… Šta i šta? Ništa; zapravo jedno veliko ništa! Posle osam meseci od svega toga imamo samo ostavke pojedinih članova Radne grupe i prazne sastanke koji su potrošili vreme i novac na dnevnice i putne troškove. Radnu grupu napuštaju stručnjaci, još malo će i poljoprivrednici, a ostaće interesedžije, podobnici kojima je prava čast i zadovoljstvo što su tu gde su i koji su po svemu sami sebi dovoljni, dok će se malina plaćati po 100 dinara proizvođačima, a izvoziti za 270 dinara – stoji u otvorenom pismu četiri udruženja.

Predstavnici ova četiri udruženja smatraju da im ne ostaje ništa drugo nego da se pruži otpor svih radnih ljudi udruženih u udruženja koja se bore za svoje pravo, da rade i od poštenog rada žive.

– Možda zvuči idealistički, ali je tako, jer mi smo naučili da živimo, gospodo iz vlasti, od poštenog rada obrađujući svoju zemlju i pod Turcima, Austrougarima i Nemcima i sve sa našim izdajnicima – njihovim podanicima. Svesni činjenice da nemiri, javni protesti predstavljaju krajnje ishodište na oglušavanje i krajnje bezobrazno ponašanje predstavnika vlasti, sasvim je sigurno da će protesti biti uskoro – poručuju predstavnici četiri udruženja poljoprivrednika.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Foto: Pixabay, Free Images


reklama