Revolt hrvatskih voćara zbog jagoda

22

Hrvatski voćari kreću u novi oblik protesta, kakvog do sada nije bilo – besplatno će deliti domaće jagode u Zagrebu, ispred prodajnog mesta ’Plodina’, trgovačkog lanca koji se, kako kažu, reklamira kao hrvatski, ali ovih dana u svojoj ponudi nema domaće jagode nego one iz uvoza, tačnije iz Italije.

Kako je za „Večernji list“ potvrđeno, Hrvatska voćarska zajednica i nekoliko udruženja među kojima je Udruženje uzgajivača jagoda grada Zagreba, Udruženje proizvođača jagoda Vrgoraca, udruženje proizvođača jagoda Zagrebački prsten, kao i Udruženje voćara i vinogradara Moslavina zajednički planiraju da pokažu svoj revolt što se jedan od retkih domaćih trgovaca reklamira kao hrvatski, ali ipak ne želi u sezoni najveće proizvodnje na svoje police staviti domaće jagode.

– Mirnim protestom želimo ukazati na devijacije u našem društvu i ekonomiji, te pokazati kako pojedini lanci koji sebe nazivaju „nacionalnima“ uništavaju domaću poljoprivredu. Naglašavaju kako su svesni da nikome ne mogu nametati poslovnu politiku, ali kako je žalosno da se neko reklamira kao domaći lanac, a nije spreman prihvatiti domaće proizvode.

Iz Uprave „Plodina“ tvrde kako su nestinite informacije da na njihovim policama nema domaćih jagoda. Kako je rečeno za „Večernji list“, imaju jagode od proizvođača iz Pitomače, Virovitice, nekolicine proizvođača iz okoline Zagreba te nešto iz Metkovića. Tvrde kako od nekih dobavljača nisu mogli dobiti količine koje su im potrebne. Iznenađeni su najavom da će hrvatski voćari održati miran protest ispred njihovog trgovačkog lanca zbog uvoza jagoda.

Hrvatska ove godine ima odličnu proizvodnju od oko 4.000 tona jagoda što je dovoljno za podmirenje trenutnih potreba domaćih potrošača, a kako tvrde proizvođači i cena je u okvirima onih kako se one trenutno kreću u drugim zemljama.

Izvor: Večernji list

Foto: Pixabay


reklama