’Srbobranska brazda’ – takmičenje orača iz celog regiona

34

Mesna zajednica Srbobran će 1. septembra organizovati tradicionalnu manifestaciju ’Srbobranska brazda’, na kojoj će znanje i umeće pokazati orači iz celog regiona.

Ovogodišnje 19. izdanje „Srbobranske brazde“ biće održano u ataru Srbobrana na parceli Zemljoradniče zadruge „Srbobran“, na Subotičkom putu, tri kilometra od naseljenog mesta (kod nekadašnje „Koka-Kole“).

Program obuhvata takmičenje u oranju strništa na 25 centimetara, s lakim i teškim traktorima po kategorijama: laka „A“ (jednobrazdni, dvobrazdni plugovi i plugovi obrtači), srednja „B“ (trobrazdni klasični plugovi ili plugovi obrtači), i teška „C“ (četiri i višebrazdni plugovi klasični ili plugovi obrtači).

Programom „Srbobranske brazde“ predviđeno je da se takmičari okupe između 7 i 8 časova, prijem gostiju je od 08:30 do 09:00, a manifestacija će biti otvorena između 09:00 i 09:30. Takmičenje u oranju biće održano od 09:30 do 12:00. Dodela nagrada i diploma učesnicima i zahvalnica sponzorima biće upriličena od 12:00 do 12:30 časova. Posle takmičenja u oranju, svi posetioci imaće priliku da učestvuju u tradicionalnim sportskim igrama.

Takmičenje je besplatno za sve učesnike, bez kotizacije, a predviđen je bogat nagradni fond, obezbeđeni su doručak i ručak, kao i mali pokloni iznenađenja za najmlađe posetioce, žene i poklon vaučeri za trudnice.

Prijave se podnose lično do 29. avgusta, u Mesnoj zajednici Srbobran, svakog radnog dana od 08:00 do 14:00 časova, ili na brojeve telefona 021/730-133 i 063/10-77-652.

Uz druženje i nadmetanje, cilj manifestacije je propagiranje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i poljoprivredne mehanizacije, kao i neposredna razmena iskustava i saznanja u oblasti poljoprivrede. Pravo učešća imaju svi traktoristi, bez obzira na pol, starost i na to da li su zaposleni u poljoprivrednom preduzeću, zemljoradničkoj zadruzi ili su samostalni poljoprivredni proizvođači.

Takmičari bi trebalo da pooru određenu površinu, a posle toga će njihov rad ocenjivati stručni žiri, sastavljen od inženjera poljoprivrede, koji će vrednovati kvalitet otvaranja brazde, pravac oranja, ravnomernost dubine oranja, opšti izgled oranja, kao i završetak oranja i uzoravanje ovratine.

Izvor: Agrosmart

Foto: Pixabay, Free Images


reklama