U Sremu se uklanjaju zaraženi pilići

14

Zaraženi pilići, koji su dospeli na područje Srema, prolaze kroz proces uklanjanja, kako bi se sprečila mogućnost ugrožavanja zdravlja ljudi.

– Na ovu pojavu se odmah odreagovalo, zahvaljujući nadležnima, kojima je u cilju, pre svega, bilo uklanjanje zaraženog mesa, kako bi se ostale štetne okolnosti izbegle, izjavila je Emina Milakara, direktor Uprave za veterinu Republike Srbije.

Uprkos tome što je u sremskom okrugu otkrivena sumnja na zaraženo pileće meso, kupovina pilećeg mesa na području šidske opštine i dalje je nepromenjena.

Građani meso kupuju samo tamo gde znaju da je ta namirnica u potpunosti ispitana i zdrava za dalju konzumaciju.

Prilikom kupovine mesa, kupci, ali i prodavci moraju voditi računa o ispravnosti mesa. Posebno se, savetuju nadležni, moramo paziti bakterije salmonele, koja može zavladati bilo kad u toku godine.

Podsetimo, nedavno su nadležni u „Superior Foodsu“ kupili 7.000 komada pilića.

S obzirom na to da se radi o zaraženom mesu, a za šta oni nisu imali saznanja, šteta koju to preduzeće danas ima, procenjuje se na oko dva miliona dinara.

Prilikom redovne kontrole ovog objekta, Veterinarska inspekcija za Sremski okrug utvrdila je da se radi o pilećem mesu koje je zaraženo salmonelom prvog reda. Sada se radi na uklanjanju tog mesa.

Ministarstvo za poljoprivredu je veoma zadovoljno hitrom reakcijom nadležnih u sistemu, koji su sprečili dalju prodaju celokupne količine mesa, čime su se izbegle negativne posledice po zdravlje ljudi.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama