Šta Šumadija nudi Kinezima

16

Privredna delegacija Narodne Republike Kine predvođena ministrom poljoprivrede Han Čangfuom posetila je Topolu s namerom da uspostavi privrednu saradnju sa Srbijom u oblasti poljoprivrede.

Prerađivački potencijal Šumadije, razvijeno voćarstvo i vinogradarstvo i stočarska proizvodnja privukli su kineske partnere, a moguća saradnja biće dogovorena u narednom periodu na zadovoljstvo poljoprivrednika iz Centralne Srbije.

Poseta kineskog ministra poljoprivrede Han Čangfua otpočela je na imanju porodične farme ’Nikolić’’ u selu Donja Trešnjevica. Nikolići su jedni od najvećih proizvođača u oblasti stočarstva a potencijalni izvoz za Kinu vide kao šansu za proširenje svoje proizvodnje.
– Mislim da smo mi isuviše mali ovako kao individualni proizvođači i na nivou države bi trebalo da se reguliše izvoz. U svakom slučaju dobra je stvar što se dešava ova poseta i što je južno od Beograda jer treba da se vidi da u Srbiji ima još proizvođača i da nije sva poljoprivreda u Vojvodini – kaže Dragan Nikolić iz porodične farme ’Nikolić’’, selo Donja Trešnjevica.

– Mi smo zainteresovani za svaki vid saradnje na obostrano zadovoljstvo jer ako budemo imali korist, i mi a i oni, radićemo. U opštini Topola mi smo među najvećim proizvođačima i mleka i mesa i mislim da imamo potencijal još da proširimo i mlečnost a imamo i farmu za tov bikova gde može 120 grla da stane, da se tovi, tako da imamo šanse i za izvoz – dodaje Milan Nikolić.

Prilikom posete poljoprivrednih domaćinstava u Topoli resorno ministarstvo pregovaralo je o kineskim investicijama koje bi pokrenule prerađivačke kapacitete ovog kraja.

– Tržište koje oni imaju i o kome mi razgovaramo danas i sutra je u stvari jedna ogromna šansa za nas. Mi smo u proizvodnji šljiva jedan od najvećih proizvođača na svetu, a oni imaju toliko tržište da kada bi svaki Kinez pojeo jednu šljivu dnevno oni bi za šest dana kompletno našu šljivu pojeli, to je toliko tržište, a u drugim delovima poljoprivredne proizvodnje to je još više. Dosta smo govorili i o izvozu junećeg i jagnjećeg mesa, isto tako i o izvozu voćarskih proizvoda, ostalo je mleko, mleko u prahu i mleko za bebe, da uskladimo sertifikate – rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Kineska delegacija pokazala je veliko interesovanje za voćarsku proizvodnju pa je posetila i najveću fabriku za preradu voća i povrća u Topoli.

Imamo šta da ponudimo i mi smo to ponudili, i u danima koji dolaze mi ćemo konkretizovati određene stvari, ne samo kada je u pitanju prerada voća i povrća, već pre svega i izvoz vina, to je za nas velika šansa. Takođe mi želimo da pokrenemo i klaničnu industriju ponovo u Topoli i videćemo da zajedno sa našim kineskim partnerima neku od starih klanica ponovo pokrenemo – objašnjava Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.

Vinarija ’Aleksandrović’ već pet godina izvozi vina na kinesko tržište, a najbolje prolaze crvena vina.

– U vinarstvu Šumadija dobija primat poslednjih nekoliko godina jer smo više nego na dobrom putu da izgradimo jedno veliko ime, ne samo u Kini već i u Rusiji i Zapadnoj Evropi jer ovo podneblje pored vina, pored voća, pored fantastičnih prerađevina od voća, domaćih rakija jednostavno ima veliku šansu – ističe Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije ’Aleksandrović’.

Privredna saradnja sa Kinom velika je šansa sa proširenje i obnavljanje poljoprivrede proizvodnje ne samo u Šumadiji nego i celoj Srbiji smatraju iz našeg resornog ministarstva, a dovođenje kineskih investitora je tek početak.

Izvor: RTV
Foto: Cover Images, vinarijaaleksandrovic.rs


reklama