Suncokret i kukuruz najviše obećavaju

25

Za useve na poljima na severnu Banata, posle sušnog perioda tokom prolaća, prema proceni stručnjaka Poljoprivredne stručne službe Kikinda, povoljni uslovi za rast i razvoj većine jesenjih ratarskih kultura, doprineli su da se očekuju solidni prinosi, kod suncokreta, šećerne repe, soje i kukuruza čak iznad proseka.

Stručnjaci i poljoprivrednici su jednodušni u proceni, da će kod sucokreta i kukuruza rod biti iznad višegodišnjeg proseka, ali da proletos nije bilo kašnjenja u nicanju i neujednačenog nicanja useva, rod bi bio još bolji.

Žetva suncokreta je već počela, pa se rod skida sa parcela s ranom setvom i ranim hibridima na lošijim terenima.

– Prvi rezultate žetve suncokreta koja je počela pre sedam dana su ohrabrujući. Usled sušnog perioda u aprilu i maju bilo je neujednačenog nicanja, pa će zbog toga biti problema tokom žetve, ali će prinosi biti iznad proseka – procenjuje savetodavac u PSSS Kikinda Zoran Simić.

Kukuruz je u ataru Kikinde najzastupljeniji, na oko 25.000 hektara, ali i kod njegovog nicanja bilo je kašnjenja na mnogim parcelama, tako da će i berba početi kasnije. Berba ranih sorti kukuruza počeće već za desetak dana, a prema proceni dr Bojana Mitrovića, oplemenjivača kukuruza na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, očekuje se rekordna godina roda kukuruza na celoj teritoriji Srbije.

– Teško je već sada dati neku prognozu, ali možemo svakako biti sigurni da će prinosi na većem delu zasejanih površina, kod onih proizvođača koji su primenili sve agrotehničke mere, sigurno biti i do 15 tona po hektaru i da će sigurno doći do maksimalnog iskorišćenja genetičkog potencijala kod određenih hibrida – rekao je Mitrović na Danima polja u Kikindi, gde su posetioci mogli da vide kako se u ovoj sezoni na oglednim poljima pokazalo više od 150 hibrida kukuruza, 75 hibrida suncokreta, 32 šećerne repe i 27 sorti soje.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay


reklama