Veliki gubici zbog vakcinacije protiv svinjske kuge

19

U samo protekle dve decenije uzgajivači svinja izgubili su više milijardi dinara zbog toga što se žive svinje ne mogu izvoziti u Evropsku Uniju ako su vakcinisane protiv svinjske kuge. Iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede kažu da svake godine rade monitoring i da će vakcina biti ukinuta kad se u potpunosti utvrdi da klasične svinjske kuge u Srbiji nema.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u organizaciji Departmana za stočarstvo, održan je stručni skup „Dan svinjara“. Glavno pitanje farmera je kad će biti ukinuta vakcinacija protiv svinjske kuge jer, kako kažu, zbog toga im klaničari i spuštaju cenu žive mere tovljenika jer znaju da takvu svinju ne mogu da izvezu.

Ivan Radović sa departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu saglasan je da vakcinacije protiv klasične svinjske kuge nanosi ozbiljne štete svinjarskog proizvodnji, ali isto tako kaže da moramo imati sistem koji će sprečiti izbijanje te bolesti.

Po rečima dr Budimira Plavšića iz Uprave za veterinu resornog ministarstva, postoje mogućnosti za ukidanje vakcinacije, ali treba biti oprezan. Bolest se, naime, već osam godina nije pojavila, i to pre svega zahvaljujući vakcinaciji. Međutim, virus je i dalje prisutan u populaciji svinja u Srbiji i mogao bi da izazove bolest. Plavšić objašnjava da je, osim potpunog prestanka vakcinacije u čitavoj zemlji, moguće napraviti zone u kojima će se najpre prestati sa vakcinisanjnjem svinja. Zone slobodne od bolesti bi se polako širile dok čitava Srbija ne bi dobila ovaj status.

Sledeći skup stočara održaće se 20. februara, kad će se na Poljoprivrednom fakultetu okupiti odgajivači koza.

Foto: Pixabay


reklama