Baltičke zemlje, Poljska i Češka traže zabranu uvoza ruskog žita

21

Ministarstva poljoprivrede Litvanije, Letonije, Estonije, Poljske i Češke su se obratila Evropskoj komisiji (EK) da zabrani uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije u Evropsku uniju, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Litvanije koje je i inicijator obraćanja.

Ministri su, takođe, zamolili EK da osigura saradnju zemalja članica EU kako bi se to ograničenje efikasno primenilo na celokupnoj teritoriji EU.

Smatraju da je neophodno da se prekine bilo kakva trgovinska aktivnost koja bi mogla da ojača mogućnosti Rusije i Belorusije, koja je podržava kada je reč o konfliktu u Ukrajini.

„Osim toga, uvoz iz Rusije vrši pritisak na domaće tržište EU i konkuriše proizvodima poljoprivrednika iz Evropske unije“, navodi se u obraćanju Evropske komisije.

Prema rečima ministra poljoprivrede Litvanije Kestutisa Navickasa, u 2023. godini je EU uvezla 1,53 miliona tona ruskog žita za 437,5 miliona evra.

Ranije je ministar poljoprivrede Češke Marek Viborni predložio da se zabrani uvoz žita iz Rusije i Belorusije. Podvukao je da je u Češkoj ove godine sakupljeno osam miliona tona žita, od kojih je pet miliona tona bilo prosleđeno za potrebe stanovništva, a tri miliona za izvoz.

Očekuje se da će se o ovom pitanju raspravljati ove nedelje u Evropskom savetu. Poljski radio RMF FM, pozivajući se na evropskog diplomatu, saopštio je da nije reč potpunom embargu, jer se Brisel protivi tome zbog povećanja cena i negativnih posledica takve odluke.

Izvor: Sputnik portal

Foto: Pixabay


reklama