Biće dovoljno medicinskog alkohola za zdravstvene ustanove i apoteke

8

Početkom naredne sedmice očekuje se potpuna stabilizacija u snabdevanju tržišta alkoholom, domaći proizvođači redovno snabdevaju zdravstvene ustanove i apoteke, a povećana tražnja za ovim proizvodom i stvaranje zaliha, u proteklom periodu, stvorili su utisak nestašice.

Kako ističu proizvođači, fabrike rade u tri smene, nije bilo prekida ni u proizvodnji ni u isporuci, i u potpunosti mogu da zadovolje zahteve domaćeg tržišta.

Privredna komora Srbije u svakodnevnom je kontaktu sa našim proizvođačima etanola i trudi se da im pomognemo oko nabavke sirovina i energenata, odnosno, mazuta, rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS. Situacija na tržištu, izazvana povećanom tražnjom za svim dezinfekcionim sredstvima, pa i medicinskim alkoholom polako se smiruje i uskoro očekujemo potpunu normalizaciju, dodaje Stevanović.

Mile Bogdanović, direktor kompanije PAN ALKO SISTEM, Beograd, ističe da je stabilna proizvodnja, da ova kompanija svakodnevno isporučuje tržištu alkohol i da nije bilo prekida u isporuci.

– Nabavili smo melasu, proizvodnja je organizovana u tri smene i naši dnevni kapaciteti su oko 25.000 litara alkohola – objasnio je Bogdanović.

Kompanija SWAN LAKE, Kovin, proizvodi etanol iz melase od šećerne repe i kukuruza.

– Imamo registrovanu proizvodnju koncentrovanog etanola 96 odsto, razblaženog etanola 70 odsto, biocidnog proizvoda na bazi etanola 70 odsto i biocidnog sredstva za dezinfekciju ruku. Mi radimo u tri smene, sedam dana u nedelji, svih 30 dana u mesecu. Imamo velike zahteve sa svih strana da isporučujemo naše proizvode – objašnjava, Zoran Radulović iz ove kompanije.

Pojačana potrošnja svih sredstava za dezinfekciju, pa i alkohola, po njegovim rečima, uticala je na enormnu tražnju u kratkom vremenskom roku.

– Mišljenja smo da proizvodnja alkohola u Srbiji potpuno zadovoljava naše potrebe, ali je problem što su trenutno svi odjednom poslali zahteve za isporukom, pa se stvara utisak da ga nema dovoljno – dodaje Radulović i ističe da je veoma značajno da se proizvođačima omogući kupovina melase od šećerana za kojom je velika potražnja, što bi omogućilo kompaniji da dodatno uveća proizvodnju.

U proizvodnji sa kukuruzom kao sirovinom, SWAN LAKE može da proizvede mesečno ukupno oko 280.000 do 300.000 litara alkohola svih koncentracija.

Dnevni kapaciteti novosadske kompanije REAHEM su oko 4.000 litara alkohola, a kako ističu u ovoj firmi potražnja kupaca je ogromna, a imaju potrebu za nabavkom sirovina melasom i kukuruzom.

Republička direkcija za imovinu od kompanije NAVIP preuzela je oko 350.000 litara belog vina za destilaciju koje će „Vino Župa“ iz Aleksandrovca preraditi u alkohol jačine 75% koji će biti isporučen bolnicama. Direkcija za imovinu će još jednu količinu alkoholnih destilata, stečenih iz poreskog postupka u državnu svojinu staviti na raspolaganje radi dalje destilacije u medicinski alkohol, sve u hitnom postupku u svrhu borbe protiv novog virusa korona.

Članovi Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića PKS inicirali su i organizovali anketiranje članica – destilerija o mogućim količinama alkohola koje bi donirali za preradu u alkohol jačine 75 odsto za potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova. Destilerije su spremne da doniraju oko 11.300 litara voćnih destilata prosečne jačine oko 60 odsto. Za donacije su se prijavljivale i manje destilerije koje su ponudile i rakiju spremnu za prodaju samo da pomognu u teškim trenucima.

Foto: Free Images


reklama