Bijeljinski kupus čeka na zaštitu geografskog porekla

5

Nedavnim osnivanjem Udruženja ’Bijeljinski kupus’ mogla bi da bude realizovana ideja koja postoji odavno – da se uradi zaštita geografskog porekla bijeljinskog kupusa.

– Bilo je veoma teško, ali smo uz pomoć profesora Budimira Stakića uspeli da krenemo sa tim procesom. Povezali smo se i sa ljudima koji rade Futoški kupus, koji je takođe zaštićen, kao i Varaždinski, i oni su jedini na području bivše Jugoslavije koji imaju zaštitu geografskog porekla. Mi bismo bili treći -kazao nam je Rade Jovičević, predsednik Udruženja ’Bijeljinski kupus’.

Bijeljina, kako je kazao Jovičević, nema neki svoj brend i ovo bi bila odlična priča za celu tu regiju. Predali su u sud na registraciju i zaštitu i čekaju odgovor. Nadaju se da će biti pozitivan i da će ta odluka biti donesena što pre.

– Udruženje ima devet osnivača i 34 pridružena člana za sada, međutim, biće ih i puno više jer je Semberija zainteresovana za tu priču. Do sada se taj kupus nije proizvodio u velikim količinama, tek nekoliko porodica je to radilo i prodavalo ga onako „na kućnom pragu“, ali sad je mnogo veći broj proizvođača zainteresovan. Već smo imali neke razgovore sa predstavnicima iz Nemačke i Austrije, koji su zainteresovani za ovaj kupus, a postoji i opcija da će u Semberiji biti otvoren veliki otkupni centar koji bi uzimao kupus od nas, izvozio ga u Srbiju, odakle bi on bio plasiran u neke zapadne zemlje – istakao je Jovičević.

Cilj Udruženja je, dodao je, povećati proizvodnju ove sorte, čije su mesto zauzeli hibridi američke i holandske sorte koji daju veći prinos, a imaju manju cenu.

Izvor: akta.ba

Foto: Pixabay


reklama