’Bodrog fest’ u Bačkom Monoštoru

24

Manifestacija ’Bodrog fest 2018’ biće održana 10. i 11. avgusta po četrnaesti put, a tokom dva dana trajanja festivala Bački Monoštor poseti preko 10.000 ljudi iz zemlje i inostranstva.

Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašem, perkeltom, pečenom ribom, paprikašem od divljači, a ne bi trebalo zaboraviti ni čuvenu gibanicu s makom i orasima. Tokom manifestacije u selu su izloženi mnogobrojni proizvodi starih zanata, ručni radovi, kao i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu.

Ova manifestacija održava se od 2005. godine, drugog vikenda avgusta i predstavlja svojevrstan festival kulture i tradicije. Značaj „Bodrog festa’ ogleda se u promociji kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava sela. Osnovna ideja je da se putem starih zanata, domaćih proizvoda, tradicionalnih jela, pića, običaja, nošnji, igara i pesama, kao i prirodnih lepota SRP „Gornje Podunavlje“ – UNESCO Rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.

Organizatori „Bodrog festa“ su Mesna zajednica Bački Monoštor, UG „Bodrog“, UG „Podunav“, uz podršku Grada Sombora i AP Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise upravu i nacionalne manjine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Prvog dana festivala, 10. avgusta, biće organizovan „Bodroški kotlić“ – takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, uz muziku TA „Još ovu noć“ iz Novog Sada i grupe „Fish vibe“ iz Apatina. Za najbolji paprikaš takmiči se stotinjak majstora kotlića.

U subotu, 11. avgusta, manifestacija počinje ujutro u 10 časova programom za decu, a posle toga slede izložbe fotografija i slika, svečano otvaranje, fijakerijada, kulturno-umetnički programi, klasični program s nastupima horova i solista u crkvi, nastupi folklora i koncert u 20 časova, na kojem će goste zabavljati sastav „Ad Libitum“ i bend „Trilogy“.

Tokom celog dana u centru sela biće postavljeni štandovi s domaćim i proizvodima starih zanata, kolačima, vinima, rakijom itd, a u svim lokalima služiće se tradicionalna monoštorska jela.

Izvor: Poljoprivrednik

Foto: bakcimonostor.rs


reklama