Borba protiv puževa

389

Puževi su štetočina sa kojom će se svaki vrtlar pre ili kasnije susresti. Ne treba posebno govoriti o njima, svi znamo kako izgledaju, kao i to da uništavaju sve pred sobom. Najveće štete nanose u prvim fazama razvoja biljke, a pogotovo noću. Preko dana su aktivni samo tokom kišnog i oblačnog vremena, pa ih je još teže uočiti. Ipak, lako je prepoznati oštećenja koja izazivaju, po rupama na listu, udubljenjima na stabljiki i plodovima, zeleno-mrkim izuvijanim izmetom, i ponajviše, sluzavom tragu koji ostavljaju za sobom. Svakako treba napomenuti i da puž pri jednom napadu pojede otprilike polovinu svoje telesne mase. 

Suzbijanje puževa uglavnom podrazumeva sredstva na bazi metiokarba i metaldehida, koja su, naravno, isključena kada govorimo o organskoj proizvodnji. Ipak, rešenje nam je ponudila priroda sama, u vidu prirodnih neprijatelja puževa.

Puževi generalno nemaju mnogo prirodnih neprijatelja, a najpoznatiji, i definitivno komercijalno najkorišćeniji je nematoda Phasmarhabditis hermaphrodita. Ova nematoda parazitira mnoge vrste puževa iz porodica  Milacidae, Agriolimacidae (gde spada i najrasprostranjeniji, mali sivi puž golać), Arionidae, Helicidae (baštenski puž) i mnoge druge. Treba naglasiti da je osim vrste, bitna i telesna masa puža. Npr. baštenski puž je osetljiv samo u mladim stadijumima, dok mu je masa manja od 1g.

Kako ovo funkcioniše? Nematoda ulazi u puža kroz njegove prirodne otvore, oslobađa mikroorganizme iz svojih creva i izaziva sepsu. Puž maltene odmah prestaje da se hrani i smanjuje mu se aktivnost, tako da vrlo brzo stopira ekonomsku štetu. Puž otiče od sepse, i u roku od 4-21 dan ugine. Nematode završavaju svoj razvojni ciklus, i odlaze u potrazi za sledećim pužem. Iako ovo deluje zastrašujuće, treba istaći da ove nematode parazitiraju isključivo puževe, tako da nisu nikakva pretnja usevima, kao ni sisarima. Dodatno, na temperaturi preko 25° C i one uginu, tako da će, kako vegetacija odmiče, same nestati.

Ovaj vid biološke kontrole puževa se već uveliko koristi u zemljama Zapadne Evrope, i daje sjajne rezultate. Toliko je efikasan, da ga više ne koriste samo organski, već i sve više konvencionalnih proizvođača. Nematode se prodaju u vidu preparata „Nemaslug“. U pitanju je prah koji se meša sa vodom i aplikuje na površinu zemljišta. Nema zabeleženih neželjenih efekata, osim što se može desiti da nematode parazitiraju neke vrste vodenih puževa koji se smatraju korisnim, pa ovaj preparat ne treba koristiti u blizini bara, jezera, rezervoara vode ili vodenih tokova.

Nažalost, Nemaslug još uvek nije dostupan u Srbiji, zbog zakona koji ne priznaje preparate na bazi nematoda.


reklama