Cikorija – zdrava zamena za kafu

587

Konjogriz ili Cikorija je među balkanskim narodima dobro poznata biljka. Od davnina se koristila kao lek za bolesti jetre i želuca, kod dijareje, žutice, i za detoksikaciju organizma. Njena tkiva obiluju inulinom, tako da su odličan izbor za dijabetičare. Osim toga, cikorija predstavlja dostojnu zamenu za kafu. 

Cikoriju, odnosno Cichorium intybus, u narodu zovu i konjska trava, konjogriz, vodopija ili plavi cvet.  U pitanju je lekovita biljka iz porodice Glavočika, koju najčešće možemo naći u korovskoj populaciji pašnjaka, livada, kraj puteva i po obodima šuma. Njena stabljika je uspravka i kruta, u gornjem delu razgranata. Stablo i listovi su prekriveti kratkim maljama. Listovi su duguljasti i testerasto usečeni, nalik na listove maslačka. Cela biljka, pogotovo mlada, sadrži obilje mlečnog soka. Cvetovi su svetloplavi, vrlo lepi i upadljivi, sakupljeni u glavice koje izbijaju pojedinačno na stabljici ili na granama, u pazuhu listova. Zbog dugog korena dobro podnosi sušu. Razmnožava se semenom.

Iako se smatra korovom, cikorija se može i gajiti, prvenstveno zbog korena od kog se spravlja surogat za kafu. Vrlo je čvrsta, tako da se teško kida i čupa. Koren se vadi u jesen, kada je najdeblji i sadrži najviše inulina, očisti se od zemlje i nadzemnih delova, iseče po dužini, naniže na konac i suši u hladu na promajnom mestu.

Cvetovi i listovi takođe poseduju lekovita svojstva, a oni se uzimaju dok je biljka u cvatu (od početka jula, pa do jeseni).

Cikorija – kafa

U narodu kafu od cikorije zovu i ratna, sirotinjska kafa, odnosno cigura. Razlika u odnosnu na „običnu“ kafu je što ne sadrži kofein, ne izaziva zavisnost, čak naprotiv – veoma je korisna za zdravlje. Cikorija kafa za pripremu nije komplikovana, te je tako možete napraviti i sami u svom domu. Već smo opisali kad i kako se suši koren, ali ako nemate uslova za takvo sušenje, možete postupak obaviti u svojoj kuhinji, uz malu pomoć rerne. Dakle, koren se vadi u jesen, i treba ga dobro očistiti i oprati, a potom raseći uzduž i sušiti na rešetkama rerne, pri temperaturi od 50 – 60 stepeni. Rerna treba da ostane otvorena, jer koren nije potrebno peći već isušiti. Ostavite tako otprilike 30 minuta, pa nekoliko dana za redom ponovite proceduru dok koren ne bude potpuno suv. Posle toga se melje i dobija se prah sličan kafi, spreman za upotrebu.

Na 3 dl vode treba staviti 1 kašiku cikorijinog praha, Kada provri, kuva se još 2 – 3 minuta, a potom procedi i pije. To je zapravo najveća razlika u pripremi ove „kafe“.

Čaj od cveta cikorije

Stavite kašičicu suvih cvetova u šolju i prelijete sa 2 dl ključale vode. Najpre treba da odstoji 2 sata, pa ga potom procedite. Količinu podelite, i u toku dana popijete iz dva puta (po jedan decilitar). Ovo je pravi napitak za popodnevno opuštanje. Ublažava nervnu razdražljivost, a pomaže i kod nesanice.

Čaj od korena cikorije

Preporučuje se za mršavljenje. Treba vam pola kašičice sušenog korena koji se kuva 5 – 8 minuta na laganoj vatri u 2dl vode. Skinite ga sa vatre, a za 15 minuta i procedite. Ovakvog čaja smete na dan popiti do tri šolje.

Obloge

Najpre uzmite 20 g biljke i kuvajte u pola litre vode 5 – 8 minuta. Ostavite neka se ohladi, a zatim procedite. Nakvasite gazu i držite obloge na onom mestu gde imate problem. Kao rukom će odneti ekceme, dermatitise i potkožne čireve.

Ipak, moramo vas upozoriti da je cikorija strogo zabranjena trudnicama, kao i dojiljama. Može izazvati prerane kontrakcije, komplikacije u trudnoći, pa čak i pobačaj. Preterana upotreba može dovesti i do dijareje. Srčani bolesnici bi takođe trebalo da zaobiđu ovu biljku, jer smanjuje apsorpciju beta-blokatora u organizmu.

Izvor: http://dijetamesecevemene.com

 


reklama