Činčila

354

Idealan kućni ljubimac za osobe koje imaju ispunjen dan, jer pažnju možete da mu poklonite u večernjim satima kad je činčila najaktivnija. Inteligentana, zanimljiva, ne širi neprijatne mirise, a kad se jednom naviknete na ovog ‘plišanog mišića’, potpuno će vas osvojiti.

Činčila vodi poreklo iz Južne Amerike, tačnije sa Anda, a kao egzotični glodar poseduje izvanredno krzno, po kojem je prepoznatljiva. Zbog izuzetne gustine krzna, ne preporučuje se čuvanje činčila na temperaturi višoj od 25 stepeni. Osetljiva je na direktnu sunčevu svetlost i promaju, a životni vek joj je 15 do 20 godina.

Preporuka je da se gaje u što većem kavezu, jer je veoma aktivna životinja. Isto tako, svi elementi u kavezu, od posude za hranu, vodu, penjalica… moraju biti od čvrstih materijala – u suprotnom, činčila će ih pregristi. Obavezna je kućica, jer danju spava i najsigurnije se oseća na skrovitom mestu. Kavez bi trebalo po dnu napuniti piljevinom, i redovno ga čistiti. Činčile obožavaju kupku u pesku – to je specijalan pesak za kupanje činčila koji se može naći prodavnicama za kućne ljubimce.

Hrane se voćem i povrćem, pa joj tako u jelovnik ulazi jabuka, kruška, lešnik, maslačak, šargarepa, seno, suvo voće… Smatra se da je veče najbolji period kad im treba davati svežu hranu, jer tada se bude i postaju aktivne.

Činčile su plašljive životinje, tako da im je period adaptacije na vlasnika i okruženje malo duži. U početku im treba polako prilaziti i tiho pričati, a ako poželi, dopustite joj da vas onjuši. Trik je svaki put, kad ubacujete ruku u kavez, da imate neku hranu na dlanu, a vremenom će se činčila navići na vašu ruku i steći poverenje. Kako vreme bude odmicalo, postajaće sve prisnija i slobodnija kad je izlazak iz kaveza u pitanju. Nikako je ne treba vući za krzno, nego rukama obuhvatiti i preneti u kavez. Ako kojim slučajem ne želi da uđe u kavez, možete iskoristiti posudu sa peskom za kupanje – činčila će odmah uskočiti u nju i onda je zajedno sa posudom prenesite do ‘njenog doma’. Ukoliko imate jednu činčilu, vrlo lako se može naviknuti na vas i uz dovoljno ljudske pažnje mogu živeti bez partnera. Ako činčila ima partnera od prvog dana, odlično će se slagati. Naknadno spajanje odrasle jedinke sa drugom, može izazvati probleme. Javlja se agresivnost i dolazi do povreda, pa se preporučuje postepeno upoznavanje, tako što biste ih držali u dva odvojena kaveza koji su jedan pored drugog. Ne preporučuje se puštanje činčile da se igra sa drugim životinjama, barem ne bez nadzora.

Činčila je zdrava kad je živahna, aktivna, ima dobar apetit, normalnu stolicu, bistre sjajne oči i sivu njuškicu. Ako je nešto u suprotnom od navedenog, najbolje je konsultovati se sa veterinarom.

Ukoliko želite da uvećate leglo, reprodukcija se ne preporučuje pre navršene prve godine života. Činčila se razmnožava 3 puta godišnje, a u okotu se mogu naći 1-4 mladunca. Graviditet kod činčile traje 110 do 120 dana.

Foto: Cover Images


reklama