Crnogorski poljoprivrednici nezadovoljni predlogom agrobudžeta

79

Ukidanje akciza na gorivo, veće subvencije za otkup mleka, ustupanje državnog zemljišta po povoljnim uslovima, te značajno veći agrobudžet za narednu godinu od predloženog, samo su neki od zahteva koje je deo poljoprivrednika iz stočarskog sektora izneo na sastanku sa crnogorskim ministrom poljoprivrede Vladimirom Jokovićem.

Vlado Lakić iz Udruženja stočara „Vijestima“ je kazao da su oni nezadovoljni predlogom agrobudžeta za 2023. koji vredi oko 52 miliona evra, što je gotovo na ovogodišnjem nivou.

– Tražimo da se budžet vrati u okviru predviđenog, a to je više od 80 miliona. Nacrtom agrobudžeta je bilo planirano da se odradi strategija poljoprivrede do 2027. godine i da se sve mere koje poznaje Evropska unija (EU) prilagode i u Crnoj Gori. Mi koristimo devet od 60 mera i mislim da to dovoljno govori kakvo je stanje poljoprivrede. Onda se desilo da je ta strategija koja je rađena, pala u vodu, jer se našao neko u Vladi da taj budžet smanji na 52 miliona. Samo uvećane staračke nadoknade nose nekoliko miliona u tom budžetu – naveo je Lakić, i dodao je da im je Joković obećao da će razgovarati sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem na ovu temu.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Crne Gore Budimir Mugoša priznao je novinarima posle sastanka da su tražili da naredni agrobudžet vredi više od 80 miliona i najavio da će kroz amandmane na predlog budžeta podignuti izdvajanja makar za deset miliona.

– Taj budžet je trebalo da bude nekih 85 miliona, sa aspekta struke, to je ono što smo mi, iz ministarstva ljudi koji su kreirali budžet i tražili, međutim oni koji odlučuju o tome, odlučili su da toliko novca nema – naveo je Mugoša.

Iz Ministarstva poljoprivrede su „Vijestima“ pre dve sedmice kazali da će agrobudžet za 2023. biti značajno veći, da će mere za iduću godinu biti kreirane u skladu sa novom strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja i novom zajedničkom poljoprivrednom politikom.

Prema rečima Lakića, jedna od predviđenih mera nacrtom agrobudžeta bile su direktne subvencija po hektaru obradive površine što je zahtev EU, ali je i ta mera izbačena iz agrobudžeta.

Stočari su od resornog ministarstva zahtevali i da se ukinu akcize na gorivo, što im je, tvrdi Lakić, obećano pre dve godine.

– Te akcize plaćaju svi poljoprivrednici po punim cenama. Rečeno nam je da bi državu godišnje ukidanje akciza koštalo četiri miliona evra, što je za njih preveliki trošak. Tražili smo i da se podignu subvencije za proizvodnju i otkup mleka, zbog sve većih troškova inputa. Predlog je bio da se otkupljivači mleka u Crnoj Gori dovedu u red, da su cenovna i tržišna politika usklađene. To iz razloga što u lancu prerađivači, marketi i država zarađuju određene benefite na račun našeg proizvedenog mleka, a mi peglamo sa državnim subvencijama i opštinskim ulazne parametre u proizvodnom litru – poručio je Lakić.

Izvor: Vijesti

Foto: Envato


reklama