Kako da penzije poljoprivrednika budu veće od 12.000 dinara?

8

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da u Srbiji postoji ogroman broj poljoprivrednika koji nisu u stanju da plaćaju obaveze prema PIO fondu i, kako je rekla, vlada će nastojati da u ovom mandatu trajno reši taj problem.

– Na ime doprinosa za PIO, višedecenijski dug je preko 160 milijardi dinara, odnosno više od 1,3 milijardu evra i imamo nameru da taj problem rešavamo kroz radnu grupu – rekla je Branabićeva u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika Saveza vojvođanskih Mađara.

Na pitanja je odgovarao i resorni ministar Branislav Nedimović koji je naveo da u Srbiji ima manje od 60.000 poljoprivrednika koji mogu da ispune svoje obaveze.

Brnabićeva je navela da će vlada gledati da omogući reprogram dugova.

– Od 160 milijardi dinara, glavnica je oko 70 miijardi, a 90 milijardi su otprilike kamate – kazala je premijerka koja je ocenila da će, ukoliko ovaj problem bude rešen, on biti jedan od najvećih uspeha vlade Srbije.

Nedimović je rekao da je ideja je da se bukvalno u istom trenutku nađe rešenje za obaveze gomilane decenijama i da se uspostavi novi sistem.

– Gledaćemo da oni koji su u mogućnosti plate PIO, ko želi da plati ili glavnicu ili, kako bude dogovoreno, da plati svoje obaveze uz reprogram i da nastavimo kako bi išli dalje, kako bi penzije bile mnogo više nego danas. Trenutno u Srbiji, po svim stardardima EU, nema više od 60.000 poljoprivrednika koji su u stanju u punom kapacitetu da plate svoje obaveze – poručio je Nedimović i dodao da sada moramo da vidimo šta treba činiti.

Ministar poljoprivrede je podsetio da su u zavisnosti od uplate doprinosa penzije toliko male – do 12.000 i ocenio da sa takvim sistemom nigde nismo stigli.

On je napomenuo da je devet odsto novca za penzije iz samodoprinosa, a da se ostalo izdvaja iz budžeta, te da je sve to jedan cirkus i rašomonijada.

Brnabićeva je podsetila da je uzrok tog problema neadekvano regulisanje obaveza prema PIO, odnosno činjenica da svi plaćaju isto, bez obzira na to da li imaju 0,5 ili 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Prema njenim rečima, Ministarstvo poljoprivrede je zarad rešavanja tog problema formiralo radnu grupu za uspostavljanje novog modela socijalnog, pre svega PIO osiguranja i dodala je da na tome radi u saradnji sa Svetskom bankom.


reklama