Đubrivo od gaveza – prihrana visokog kvaliteta

727

Gavez je vrlo korisna biljka, čuvena i cenjena zbog svog lekovitog svojstva. Od gaveza se pripremaju brojni pripravci u obliku tinktura i masti koji se najčešće koriste kod artritisa, gihta i reume, ali i kod lomova i uganuća. Značajnu ulogu gavez ima i u poljoprivredi, pre svega u povrtarstvu, ali i voćarstvu i vinogradarstvu, pogotovo ako je reč o organskoj proizvodnji.

Iako se smatra korovskom vrstom, zanimljivo je da je đubrivo od gaveza odlično za prihranjivanje, posebno za voće krupnog ploda, ali i za vinograde, jer jača biljke i obogaćuje ih mineralima. Gavez sadrži kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, sumpor, bakar, cink, selen i germanijum (organski oblik) pa i B-vitamine.

Mnogi organski proizvođači svedoče o dobrim iskustvima sa primenom bio-đubriva od gaveza. U kombinaciji sa koprivom i slezom, dobija se odlična smeša organskog đubriva, sa najvažnijim hranivima neophodnim biljkama. Đubrivo se dobija natapanjem lista gaveza u vodi u razmeri 1 kilogram lista i 10 litara vode. Ostavi se dok lišće ne istrune, a može se početi koristiti kada đubrivo prestane peniti.

Za zalivanje biljaka tako dobijeno đubrivo upotrebljava se razređeno sa vodom: na 1 litru đubriva treba dodati 10 litara vode i izmešati. Za prskanje se pravi puno manja kocentracija – oko 1%. Dakle, jedan litar đubriva pomeša se sa sto litara vode.

Proizvođači koriste još jedan, manje poznat postupak dobijanja đubriva od gaveza. Od korena gaveza napravi se macerat. Avanom se dobro istuče koren, kako bi se oslobodila sluzava tečnost, bogata kalijumom. Tako zdrobljenu masu ostaviti u posudi, zapremine oko 15 litara koju je potrebno do vrha napuniti vodom. Mešavina stoji do proleća, kada se od nje pravi pripravak za prskanje i to tako što se pomeša litra takvog macerata sa 100 litara vode. Ovom smešom se prska jabučasto voće, i to u dva navrata – krajem maja i krajem juna. Primenjuje se i u proizvodnji krastavca, paradajza i tikvi, a proizvođači savetuju da đubrivom od gaveza, koprive i drugog bilja ne treba biljke prskati više od 2-3 puta.

Lišće gaveza može se koristiti i kao malč u povrtnjaku, a odličan je za plodovito povrće, posebno paradajz, tikvu i papriku. Povrće se, osim svežim, može malčirati i suvim mlevenim listom gaveza. Preparati ove biljke posebno se preporučuju za đubrenje u organskoj proizvodnji. Zato neki, kako bi osigurali dovoljno lišća za takav postupak, sade gavez. Sama sadnja je vrlo jednostavna i obavlja se korenovim reznicama dužine 2-3 cm.

Foto: Pixabay
Autor: Vjekoslav Hudolin, www.agroklub.ba

 


reklama