Gajenje boranije u zatvorenom prostoru

821

S obzirom na to da ima kratku vegetaciju, 60-70 dana, boranija predstavlja interesantnu kulturu za uzgoj u plastenicima.

Pri gajenju u jesen ili u proleće mogu se koristiti objekti bez grejanja, a u toku zime i ranog proleća samo objekti sa grejanjem, jer je boranija toploljubiva kultura, kojoj je za rast i razvoj potrebna temperatura od 20 do 22 stepena.

Za jesenju proizvodnju boranije (žute rane sorte) setva se obavlja krajem jula i početkom avgusta, a dospeva u oktobru i početkom novembra. Termini zimske proizvodnje planiraju se prema mogućnosti grejanja.

Prolećna proizvodnja počinje setvom krajem februara i završava berbom u aprilu.

Za proizvodnju boranije, zemljište se đubri sa 100—200 g NPK đubriva na deset kvadratnih metara, a zatim se obavlja setva u dvoredne pantljike sa rastojanjem između pantljika 60 cm, između redova 20 cm i u redu 4 cm. Ovakva setva omogućuje vezivanje biljaka (visoke sorte) uz potporu i normalnu negu useva.

Osim redovnog zalivanja svakih 7-10 dana (10-20 litara vode/m2) i 2-3 okopavanja, obavlja se prehranivanje u fazi 4 lista, i drugo, u fazi cvetanja sa 200 g NPK đubriva na deset kvadratnih metara.

Berba boranije je sukcesivna, ali mora biti blagovremena, kako bi se dobila kvalitetna mahuna, i uz to omogućio dalji razvoj cvetova i mahuna. Prinos zavisi od sorte i vremena berbe i kreće se od 1 do 1,5 kg/m2.

Osim direktne setve, može se primeniti i proizvodnja iz rasada, koja je posebno interesantna u ranijem prolećnom periodu.

U plastenicima sa grejanjem, setva u kontejnere (ili saksije) obavlja se tokom februara, a sadnja početkom marta. Rasadnički period pri tome traje oko 20 dana. U tom periodu potrebno je održavati temperaturu na oko 18-20 stepeni. Isto tako, i posle sadnje dnevna temperatura trebalo bi da iznosi oko 20 stepeni, a noćna oko 15 stepeni.

Dve nedelje posle sadnje povećava se temperatura na oko 25 stepeni danju i 18 stepeni noću.

Bere se tokom aprila, a prinos je 1,5-2,0 kg/m2.

U odnosu na ostale mere, proizvodnja iz rasada identična je proizvodnji direknom setvom.

Foto: Pixabay


reklama