Gajenje rena

69

Ren – prirodni antibiotik, pet puta bogatiji vitaminom C od limuna, pomaže varenje i leči prehladu. I poslednje, ali ne najmanje važno – omiljeni je srpski prilog uz pečenje. 

Ren je višegodišnja biljka čiji se podzemni delovi korena rizomi koristi se kao cenjen dodatak hrani i začin. Odlično podnosi niske temperature, i u našim klimatskim uslovima ne dolazi do izmrzavanja. Najbolje se razvija na toploti između 17 i 20 stepeni. Trebalo bi ga gajiti na plodnim, rastresitim i ocednim zemljištima, jer mu smeta visok nivo podzemnih voda. Takođe, ren ne voli kisela zemljišta, odnosno ne podnosi ukoliko je pH podloge ispod 5.5.

Osnovna obrada zemljišta se izvodi u više navrata sve do dubokog zimskog oranja (na 30 cm). Na proleće, kada to dozvoli vreme, se vrši priprema zemljišta koje se sitni i rastresa do 12 cm dubine. Đubrenje se obavlja sa 50-70 t/ha stajnjaka, kao i 100-120 kg azota, 100-130 kg fosfora i 150-180 kg kalijuma. Sva količina stajnjaka i 2/3 fosfora i kalijuma se unose uz osnovnu obradu, a preostala 1/3 fosfora i kalijuma kao i polovina azota pod površinsku obradu. Preostala polovina azota se biljkama dodaje kroz prihranu.

Reznice se uzimaju u toku jeseni prilikom vađenja zadebljalih delova korena. Treba da budu dužine oko 25 cm i debljine do 1,2 cm. Gornji kraj reznice se seče horizontalno, a donji koso. Tako spremljene reznice se čuvaju na hladnom mestu u pesku. U proleće, neposredno pred sadnju, reznice se vade iz peska, pregledaju i odabiraju zdrave. Odstranjuju se svi izbojci izuzev krajnjih. Reznice treba zasaditi što je ranije moguće u toku marta.

Sadnja može biti ručna ili mašinska. Reznice se postavljaju u otvorene brazde na rastojanju do 35 cm i mogu se zagrnuti ručno ili ravnjačem. Ako su reznice kraće, a deblje, mogu se saditi mašinski na dubinu oko 10 cm.

Kada se ukažu redovi, može da se međuredno kultivira, naravno treba paziti na mlade biljke. Obično je potrebno obaviti dva do tri kultiviranja.

Azot koji ostane nakon površinske obrade treba dodati kroz prihranu u dva navrata. Ukoliko dođe do suše, bilo bi poželjno obezbediti navodnjavanje, barem 2-3 puta.

Ren se može brati tokom cele godine, ali glavna berba se izvodi u jesen kada lišće požuti. Može se vaditi ručno ili mašinski. Izvađene korenove je potrebno očistiti od zemlje i odseći gornji deo na mestu gde polaze listovi.

Izvor: Dipl. Inž. Dragana Stoiljković

Foto: Envato, Pixabay

 

 

 

 


reklama