Gotovina još uvek dominira u plaćanju na pijacama

42

Kada su na pijačne tezge stigli prvi aparati za kartice, i prodavci i kupci bili su pomalo zbunjeni. Oni koji su tu praksu prihvatili, zadovoljni su. Oni drugi imaju svoje argumente zašto su sigurniji sa gotovinom u novčaniku.

Ne može svako da bude šampion. Neda Jovanović je prošle godine dobila tu titulu, a i ove godine joj se smeši. Njena tezga već je pobednička zato što je na njoj najviše kupaca platilo karticom.

– Mogućnost bezgotovinskog plaćanja ovde na pijaci traje već godinu i po dana i solidan je promet putem plaćanja platnim karticama, svi smo uglavnom zadovoljni i prodavci i potrošači tako da jedno 30 odsto prometa ide putem kartice – istakla je Neda Jovanović za RTS.

Ipak, izgleda da je sve stvar navike. Kupci na pijacama podeljenog su mišljenja – pojedini u prodavnicama plaćaju karticama, a na pijacama u gotovini, dok bi neki voleli da se plaćanje karticama uvede na svim pijacama.

Projekat digitalizacije beogradskih pijaca prošle godine je u prvom krugu obuhvatio tri pijace – „Kalenić“, „Đeram“ i „Palilulsku“. Učestvovalo je 50 zakupaca, od koji je 70 odsto nastavilo da pruža uslugu bezgotovinskog plaćanja.

– Uskoro će početi drugi krug projekta digitalizacije koji će pored pomenutih pijaca obuhvatiti i pijacu „Blok 44“, „Stari Merkator“ i „Zemunsku pijacu“, gde će biti u ponudi 50 POS terminala i kao u prvom krugu biti isti uslovi, dakle, da će pijačni prodavci moći potpuno besplatno da koriste zakup POS terminala – rekla je Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije, i dodala:

– Svakako, bolje je imati opciju više, pa da kupac može da bira kako će platiti. Naravno, pod uslovom da ima para.

Foto: Envato


reklama