Izuzetan značaj ruralnog turizma za razvoj naših sela

61

Značaj razvoja ruralnog turizma za razvoj poljoprivrede i sveukupni razvoj ruralnih područja, bila je suštinska tema skupa „Aktuelno stanje i mogućnosti razvoja ruralnog turizma“, koji je u formi interaktivnog panela održan u Privrednoj komori Vojvodine.

Skup su organizovali Udruženje usluga i Udruženje poljoprivrede PKV i novinsko-izdavačko preduzeće „Dnevnik-Poljoprivrednik“, koje u oba svoja izdanja kontinuirano informiše i edukuje čitaoce o značaju ruralnog turizma.

Učesnici panela bili su predstavnici naučno-istraživačkih institucija, pokrajinskih institucija zaduženih za razvoj turizma, kao i turistički subjekti koji uspešno razvijaju, ali i podstiču razvoj ruralnog turizma.

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine je u pozdravnoj reči istakao da je na kraju prošle godine u Srbiji bilo 712 seoskih turističkih domaćinstava, a da je broj noćenja u rualnom turizmu porastao za 71% u 2022. u odnosu na 2021. godinu. Mr Milan Jarić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za privredu i turizam predstavio je finansijske podsticaje koji se iz pokrajinskog budžeta svake godine izdvajaju za razvoj turizma. Takođe, istakao je i značaj starih zanata i oznake „Najbolje iz Vojvodine“ za razvoj ruralnog turizma.

Prof. dr Igor Stamenković, vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu, upoznao je učesnike panela sa rezultatima međunarodnog projekata „Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima – ProNacul“ i informisao o konkursu za „Inovativno selo“ koji je od prošle godine nova kategorija u okviru takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju. Milica Šušnjić iz  Turistička organizacija Vojvodine istakla je aktivnost ove institucije u promociji ruralnog turizma, a Vedrana Dragičević iz Udruženja turizma Privredne komore Srbije, navela je rezultate rada Grupacije za ruralni turizam PKS, koja postoji više od dve decenije.

Prof. dr Boris Kuzman, pomoćnik direktora Instituta za ekonomiku poljoprivrede u Beogradu, istakao je konkretne prednosti, ali i ograničenja za razvoj ruralnog turizma, koje su istraživači ovog Instituta zapazili prilikom izrade strategija ruralnog razvoja na području lokalnih samouprava u Srbiji. Rale Nićin, vlasnik „Karin salaša“ i Geza Katai, vlasnik „Katai salaša“ izneli su svoja iskustva u razvoju poljoprivrede i ruralnog turizma. Nikola Grcić, vlasnik Agencija za marketing „EXPLORE“, predstavio je kreativne turističke ture u okviru kojih je Čurug, Žabalj, Temerin i Bački Jarak, posetilo više od šest hiljada turista.

Preporuke za razvoj ruralnog turizma dali su i učesnici skupa u okviru publike, među kojima su bili istaknuti predstavnici nauke i struke u oblasti turizma. Moderator panela bila je dr Gordana Radović iz „Dnevnik-Poljoprivrednik-a“.

Izvor: Poljoprivrednik

Foto: PKV


reklama