Kako sačuvati sremuš za zimu

7467

Proleće je doba godina kad je sremuš masovno prisutan u našoj ishrani. Ali, sremuš može da se konzumira tokom cele godine, a da ne izgubi svoja lekovita svojstva.

Dobro je poznata činjenica da ono najbolje i najkorisnije za naše telo raste u netaknutoj prirodi, u senci šume, na livadama nezagađenim industrijom i intenzivnom poljoprivredom. Međutim, ti velikodušni darovi prirode obično traju jako kratko, nekoliko meseci, nedelja, ili čak dana.

Sremuš – medveđi, odnosno divlji beli luk, raste u senci listopadnih šuma, a njegovi sočni, mladi listovi se beru tokom ranog proleća, pa ih je sveže moguće konzumirati tek mesec dana godišnje. Ipak, zbog izuzetnog sastava preporuka je pripremiti ga na način da može da se koristi tokom cele godine, a da opet ne izgubi svoja lekovita svojstva.

Kako se priprema tinktura, možete pogledati ovde, a ovu čudesnu biljku možete sačuvati i u vidu začinske soli. Ako ste ljubitelj italijanske hrane, sigurno ste probali čuveni pesto sos – ali, da li ste znali da i njega možete pripremiti sa sremušem i na taj način dobiti u isto vreme sjajan začin, i podići svoj imunitet tokom tmurnih zimskih dana.

Pesto sos od sremuša

Pesto sos od sremuša je u isto vreme osvežavajućeg, i intenzivnog ukusa. Listove treba dobro oprati, pa posušiti krpom ili ubrusom. Na 100 g sremuša, uzima se 50 g oraha, blago prepečenih u rerni, da zamirišu. U secka ili blender prvo ubacite orahe, zatim dodajte sremuš, 50 grama parmezana ili rendanog pekorina, kašičicu limunovog soka i soli po ukusu. Blendirajte dok se sastojci ne usitne i sjedine, a potom postepeno dodajte maslinovo ulje.

Ovako pripremljen sos može očuvati svežinu nedelju dana. Međutim, kao što smo već pomenuli, zbog kratke sezone je prava šteta ne sačuvati sremuš i za zimske mesece. Zato sipajte pripremljeni sos u kalup za led, ostavljajući malo mesta da se „zalije“ maslinovim uljem. Prekrijte sve plastičnom folijom i zaledite, a potom po potrebi vadite kockicu po kockicu.

Trik je u tome što običnim zamrzavanjem listovi sremuša gube svoje nutritivne vrednosti, dok će u ulju ostati očuvano sve ono što želimo da unesemo u svoj organizam.

Začinska so sa sremušem

Priprema začinske soli je interesantan i lak način čuvanja sremuša. Listove treba oprati, pa posušiti, a zatim ih izblendati tako da se dobije gusta masa, u koju se dodaje morska so. Smesu ravnomerno rasporedite po papiru za pečenje, a zatim ostavite u rerni da se suši na 60-80 stepeni, uz povremeno mešanje. Rernu ostavite blago odškrinutu, kako bi para mogla da izađe.

Gotovu so čuvajte na suvom mestu.

Foto: Pixabay


reklama