Kazne za ribokradice ispod zakonskog minimuma

15

Ribočuvara Jovu Vukčevića iz Kovilja fizički su napale dve muške osobe, dok je bio u vanrednoj noćnoj kontroli na Šlajzu.

Muškarci za koje se sumnja da su ribokradice, zadali su mu lakše telesne povrede, a narednog dana privedeni su i protiv njih će biti pokrenut krivični postupak.

– Po dojavi sam došao ovde, oni su počeli da beže, a mi smo prešli preko, pored splava, napali su me šticom, takozvani štap, koji je bio dužine metar i po do dva, pošto nije mogao da me udari, ubo me je u vrat – ispričao je za RTV Jovo Vukčević.

Ribokradice su posle napada pobegle, a Jovo je obavestio policiju koja je odmah izašla na uviđaj. Pored ovog napada Jovo je nebrojeno puta od ribokradica pretrpeo verbalne urede, a dva puta su pucali na njega.

– Pucali su, jednom kod Smedereva, jednom u Koviljskom ritu. Bez obzira na oružje, ne razmišljam da povredim bilo koga, ni tada kada je pucano na mene, ja nisam pucao – priča Jovo.

On dodaje da ribokradice ne samo da ugrožavaju čuvare, već u velikoj meri utiču na smanjenje ribljeg fonda. Ribočuvari su ocenili da je pravosuđe takozvano „usko grlо“, jer su prijave koje inspektori podnose često bez efekta, tokom suđenja inspektori nemaju pravnu pomoć, a kazne su ispod zakonskog minimuma.

Ribočuvari su saglasni da su poslednjih godina ribokradice sve aktivnije i ne biraju sredstva kako bi došle do što bogatijeg ulova. Neretko se dešava da većina ukradene ribe završava na pijacama, u restoranima, ali i u ribarnicama.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama