Kina nastavlja da uvozi govedinu i svinjetinu iz Kanade

0

Kina će nastaviti da uvozi kanadsku govedinu i svinjetinu, rekao je kanadski premijer Džastin Trudo. Peking je pre četiri meseca blokirao isporuke zbog sve većeg diplomatskog sukoba dve zemlje.

– Dobra vest za kanadske farmere jeste što će Kina nastaviti da uvozi kinesku govedinu i svinjetinu – napisao je Trudo na Twitteru.

Tu vest potvrdilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

– Pošto je Kina procenila da je kanadski plan ispravljanja ugovora u osnovi u skladu sa zahtevima Kine koja je zahtevala bezbednost hrane, pristala je da nastavi prihvatanje sanitarnih dokumenata koje je izdalo nadležno telo kanadske vlade za izvoz mesnih proizvoda u Kinu – rekao je portparol kineskog ministarstva Geng Šuang.

Tenzije između dve zemlje porasle su prošle godine pošto je u Kanadi uhapšen predstavnik kompanije Huavej, posle čega su u Kini uhapšena dvojica državljana Kanade zbog navodne spijunaže.

Početkom ove godine, Kina je prestala da uvozi seme kanadske uljane repice, a u junu su vlasti zaustavile uvoz kanadske govedine i svinjetine, navodeći kao razlog lažne izvozne sertifikate.

Foto: Free Images


reklama