Kiša ’sprala’ kvalitet voća

5

Rod voća, pre svega jabuka, šljiva i vinograda u Pomoravlju, Resavi i Levču veoma je dobar, ali je, zbog obilnih kiša poslednji mesec dana, kvalitet lošiji.

– Kišno vreme, sa velikim brojem oblačnih dana, smanjilo je nagomilavanje suve materije u plodovima, pa se ove godine, i pored visokih prinosa, koji su rezulta dobre oplodnje, očekuju plodovi nešto slabijeg kvaliteta, pre svega kod voćnih vrsta kod kojih sadržaj suve materije određuje kvalitet – ocenio je stručni savetnik Poljoprivredno savetodavne i stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Igor Andrejić.

On je novinarima rekao da su „najveći problem imali proizvođači voća koje je kišni talas pogodio u vreme berbe, pa su vlasnici malinjaka, na primer, izgubili deo roda, zbog prezrevanja i trulenja“.


Andrejić je napomenuo da su „najbolji efekat padavine donele mladim zasadima voćaka i vinove loze, pre svega na zemljištima propusnim za vodu“.

– U starijim zasadima padavine su donele velike probleme, jer su operacije u voćnjacima: obrada zemljišta, košenje korova, zaštita zasada hemijskim sredstvima, berba, bili otežani i vrlo često i neizvodljivi zbog kiše – kazao je ovaj stručnjak.

Andrejić je dodao i da je, usled povećanja vlage u zasadima, dolazilo i do pojave truleži na plodovima.

Vlasnici voćnjaka rekli su Tanjugu da je ove godine voće, pre svega jabuke i šljive, obilno rodilo, „pucaju grane od težine plodova“, ali ih brinu „nepoznata otkupna cena i mešetarenja“.

Foto: Pixabay


reklama