Lekovita svojstva belog bora

1010

Odavno je poznato da boravak i šetnja kroz borovu šumu pruža olakšanje osobama koje imaju problema sa disajnim organima i štitnom žlezdom. Ali, Pinus sylvestris, kako glasi latinski naziv belog bora, dobar je i za ljude koji pate od reume i bolova u žučnoj kesi.

Lekoviti delovi belog bora su mladi izdanci i iglice, koje je potrebno upotrebiti neposredno posle branja, jer se vitamin C gubi sušenjem. Iz smole bora, mešane s biljem, nekada su se pripremale mnoge lekovite masti. Od zelenih malih šišarki nekada se pripremao čaj kuvanjem na laganoj vatri koji se koristi za pročišćavanje krvi. Eterično ulje se kod belog bora može dobiti u velikim količinama i felandren, kadinen i pinen.

Čaj

Čaj od borovih iglica je prijatnog mirisa i ukusa, a narodna medicina ga preporučuje za ublažavanje simptoma zimskih prehlada, kao i za lečenje raznih vrsta respiratornih infekcija. Samo jedna šolja čaja može podstaći izlučivanje sluzi nakupljene u disajnim organima. Iglice belog bora su veoma moćno prirodno sredstvo za lečenje prehlade, tako da i samo udisanje pare koju emituje vruć čaj može razbiti sluz u plućima. Čaj sadrži i malu količinu kofeina, ali ipak dovoljnu da podiže nivo koncentracije, doprinosi bistrini i jasnoći uma, povećava vitalnost i nivo izdržljivosti ogranizma.

Za pripremu čaja upotrebljavaju se iglice sa mladih, svetlo zelenih izdanaka bora koji se pojavljuju na proleće na vrhovima grana. U srazmeri se šaka iglica prelije sa oko litar vode. Upotrebljava se od dva do tri puta dnevno zaslađen medom.

Sirup

Nabrati dva kilograma svežih borovih izdanaka, prokuvati ih sa devet litara vode i ostaviti pokriveno da odstoji dva dana. Dobijenu masu posle toga procediti kroz pamučnu gazu. Napitku potom dodati kilogram šećera i oko pola kilograma meda, lagano kuvati na tihoj vatri i, dok je još topao, sipati ga u staklene posude koje je potrebno dobro zatvoriti. Sirup uzimati tri puta dnevno kod problema sa astmom.

Sirup od borovih izdanaka protiv bronhitisa

U odgovarajući sud staviti da prokuva 0,4 l vode pa ubaciti oko 100 gr mladih borovih izdanaka. Isključiti ringlu, a borove iglice u vodi ostaviti na ringli sve dok se ne ohlade (oko sat vremena). Posle toga procediti da se dobije čaj od koga se pravi sirup dodavanjem 200 g meda.

Uzimati po jednu veliku kašiku sirupa, tri puta dnevno, pre obroka. Pri tom ga pre gutanja treba malo zadržati u ustima. Osim za lečenje bronhitisa, sirup od borovih izdanaka koristan je za lečenje upale grla i protiv kašlja.

Napitak protiv reume

Oboleli od reumatizma i gihta u proleće bi trebalo da naberu oko 30 grama svežih borovih izdanaka, koji se preliju sa litrom vrućeg mleka. Posle stajanja od oko sat vremena procedi se i ta količina se pije tokom celog dana u jednakim gutljajima.

Smola za žuč

Kod grčeva izazvanih žučnim kamencima uzima se pet grama sveže, upravo istekle borove smole, rastopi u 20 grama etera i to se dnevno uzima jednom – pet do deset kapi na kocki šećera.

Foto: Pixabay


reklama