Licitacija poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu na otvorenom – ratarima na raspolaganju 12.500 hektara

6

U Zrenjaninu se do kraja nedelje održava prvi krug licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju je blizu 12.500 hektara zemljišta u 27 katastarskih opština. Usled vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije virusa korona licitacija se prvi put održava u neobičnim i za ovu situaciju prilagođenim uslovima – na gradskom stadionu, prenosi portal ilovezrenjanin.com.

Uslove su propisali kako Vlada Republike Srbije tako i Štab za vanredne situacije.

Na zapadnu tribinu ovog stadiona mogli su da pristupe samo oni koji su se prethodno prijavili i koji su na ulazu prošli obaveznu dezinfekciju te uz nošenje maski i rukavica.

Učesnici licitacija morali su na tribinama da drže i propisani razmak od najmanje 2 metra.

Poljoprivrednici iz katastarske opštine Banatski Despotovac za koje je bio rezervisan prvi termin izrazili su negodovanje dobijenim površinama pa su i pre samog početka napustili licitaciju.

– Od 750 hektara koliko pripada ovoj katastarskoj opštini, nama ratarima ostavljeno je svega tridesetak hektara i to zemlje veoma loše klase, pete ili šeste. Ostala zemlja podeljena je stočarima i to iz drugih katastarskih opština, ne znamo po kom osnovu. U našem mestu živi dvadesetak mladih poljoprivrednika koji žive isključivo od ratarstva. Zato smo odlučili da licitaciju bojkotujemo, a preostale oranice nek obrađuje opština – izjavio je Duško Vučen poljoprivrednik iz Banatskog Despotovca.

Ratari iz Botoša takođe nisu učestvovali u licitaciji jer, kako navode, nije dovršen proces komasacije. Za površine u Ečki i Čenti prijavio se tek po jedan poljoprivrednik.

– Zemlja koja nije izlicitirana u prvom, naći će se u drugom krugu. Prvi krug licitacija traje do 3. aprila. Ovo je bio prvi put u istoriji da se licitacija održava na otvorenom prostoru. Ukoliko vremenske prilike narednih dana budu lošije, licitacije će se održavati na istom mestu, ali kod novinarskih loža – izjavio je Stojan Kralj, šef odseka za poljoprivredu Gradske uprave Zrenjanin.

Prolećna setva trebalo bi da se obavi na blizu 185.000 hektara u srednjem Banatu od ukupnih 240.000 hektara oranica. Jesenas je pšenica posejana na 50.000 hektara, ječam na 5.000, a uljana repica na 2.500 hektara.

Izvor: ilovezrenjanin.com

Foto: ilovezrenjanin.com


reklama