Muskari – fascinantni „slikar“ proleća

49

Posle dugih zimskih meseci, muskari svojim božanstvenim cvastima najavljuje dolazak proleća.

Poznat i kao grozdasti zumbul, muskari (Muscari sp) može da se gaji u perenjacima, travnjacima i u kombinaciji sa drugim vrstama. Sitni, mali, najčešće kobaltno-plave boje cvetovi skupljeni u cvasti divno se uklapaju sa drugim bojama, a zbog niskog rasta lako mogu da nađu mesto u bilo kom tipu bašte. Posađeni u većem broju popuniće prostore kojima nedostaje boje. Odlični partneri muskariju su lukovičaste biljke višeg rasta kao što su lale, zumbuli i narcisi.

Muskari se lako uzgaja i u saksijama i žardinjerama koje možete da rasporedite na mesta kojima nedostaje boje. Bitno je da saksije i žardinjere imaju rupe za drenažu, a kao supstrat je prikladna svaka kvalitetna zemlja za cveće.

Varijeteti sa krupnijim cvetom mogu da se koriste kao rezani cvet, naročito su popularni mali buketi u ranim prolećnim mesecima.

Zbog niskog rasta je čest izbor kao gusti pokrivač tla i ukoliko mu se sviđa staniše, muskari se veoma brzo raši i formira cvetni tepih čarobnog izgleda.

Sitne, okruglasto izdužene lukovice muskarija je najbolje da posadite tokom jeseni, a najkasnije do prvih mrazeva. Prednost sadnje u jesen se ogleda u tome što će lukovice bolje da se ukorene i tako lakše podnesu predstojeću zimu.

Muskari traži sunčane do polusenovite pozicije, a zemljište bi trebalo da bude umereno vlažno, dobro drenirano i bogato. Kao i većina lukovičastih biljaka ne podnosi vodu koja se zadržava.

Poželjna dubina sadnje je od 6 do 8 cm i vrh lukovice trebalo bi da bude okrenut na gore. Razmak sadnje je 10-12 cm. Veoma je privlačna sadnja muskarija u grupama od 10 do 15 biljaka i tada bi trebalo da bude veći razmak sadnje jer vremenom „podivlja“ i širi se.

Lukovice nije potrebno vaditi svake godine, možete da ih ostavite da se razvijaju i vadite na svake 4 godine. Posle sadnje zemlju oko lukovica trebalo bi blago utisnuti i zaliti.

Muskari je veoma otporna biljka koja se lako održava i ne traži posebne uslove, može da strada jedino u konstantno vlažnom zemljištu. Zalivanje je potrebno samo na suvim mestima ili ako je gajen u saksijama i žardinjerama.

Iako dugo opstaje na istom mestu, tanak sloj komposta u proleće može da pomogne još boljem cvetanju. Poželjno je i jesenje đubrenje mineralnim đubrivima sa pojačanim kalijumom. Ukoliko postoje uslovi, trebalo bi odsecati uvele cvetove kako se ne bi formiralo seme. Formiranje semena dodatno iscrpljuje biljku.

Na našim prostorima se najviše gaji Muscari botryoides sa cvetovima bele i plave boje. Takođe su popularni i Muscari armeniacum (malo snažnijeg rasta i mirisnih cvetova; cvetovi su plavi sa belim obodom duž ivice latica; cveta u aprilu), Muscari latifolium, sa nijansiranim plavim cvetovima, i Muscari comosum plumosum sa ljubičastim cvetovima u širokoj metličastoj cvasti.

Foto: Envato


reklama