Najbolja šljivovica pravi se na Goču

13

Na sedmoj smotri najboljih srpskih šljivovica, koje po tradiciji priređuje Institut za voćarstvo u Čačku, pobedničko zvanje za 2017. godinu stekla je prepečenica preduzeća ’Tok’ iz Beograda, koje ima destileriju i podrum na Goču.

Pobednička rakija, firme u vlasništvu Veroljuba i Ivana Uroševića, stara 15 godina, dobila je 19,08 od mogućih 20 bodova.

Drugo mesto pripalo je rakiji „Jelički dukat“ iz podruma Predraga Prodanovića u Pridvorici kod Čačka, stara 23 godine, koja je dobila 18,95 bodova, dok je treći Dragi Ivanović iz Alabane kod Blaca sa rakijom starom 19 godina koja je osvojila 18,93 boda.

Među prvih deset su još: Miloš Vićentijević iz Brđana kod Čačka (tek rođen, ali roditelji su dali prijavu na njegovo ime) sa 18,91, Stanimir Minić iz Gornje Trepče (18,84), dr Milan Plazinić iz Premeće (18,83), Ilija Rodić iz Borče (18,77), opet Plazinić (18,75), „Rtanjska vatra” iz Boljevca (18,73) i još jednom Ilija Rudić (18,72).

Komisiju za ocenjivanje su činila devetorica vodećih srpskih stručnjaka za šljivovice, a predsednik je bio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, dr Ninoslav Nikićević.

Ocenjivanje uzoraka počelo je prošlog petka, a rezultate je za „Glas zapadne Srbije“ saopštio domaćin smotre, dr Branko Popović sa Instituta za voćarstvo u Čačku.

On je napomenuo da su pred sobom imali najbolje uzorke sa osam prošlogodišnjih smotri iz Gornje Trepče, Užica, Osečine, Beograda, Sočanice, Topole, Blaca i Aranđelovca, gde je probano i vrednovano više od 500 vrhunskih rakija iz naših šljivika, a na ocenjivanje u Institut došlo je 50 uzoraka.

Čak 22 rakije osvojile su više od 18,50 bodova i zaslužile veliku zlatnu medalju, što svedoči o vrhunskim svojstvima našeg nacionalnog pića, rekao je Popović.


reklama