Najčešći alergeni i kada nam prete

623

Dolaskom proleća budi se vegetacija, kako kod korisnih poljoprivrednih vrsta, tako i kod korovskih, štetnih, ali i biljaka alergena. Mnogim ljudima, a pogotovo onima iz seoskih sredina, ovo značajno remeti uobičajen tok života i funkcionisanje organizma. Predstavićemo vam najčešće alergene, i periode godine kad treba posebno da obratite pažnju na njih. 

Polen je praškasta materija koju proizvode muški gameti na biljkama. Sastoji se od mnoštva mikrogametofita, odnosno polenovih zrna.  Stvaranje polenovih zrna počinje znatno pre otvaranja cvetnih pupoljaka, a količina, oblik i veličina zavisi od svake biljne vrste pojedinačno. Veličina zrna može varirati od 10 do 200 mikrometara, a ona od 30 do 50 mikrometara najčešće uzrokuju alergije. Alergiju izazivaju proteini koji se nalaze na površini ili u polenovom zrnu. Kada te supstance dođu u kontakt sa sluzokožom, oslobađaju se bioaktivna jedinjenja i dolazi do reakcije tkiva na nadražaj. Taj nadržaj zapravo predstavlja alergijsku reakciju. Kako većina biljaka cveta u proleće, ovaj period godine se šaljivo naziva i „sezona alergija“. U suštini, postoje tri perioda kada dolazi do maksimalne koncentracije polena u vazduhu, i to su: ranoprolećni (drveće i žbunje), letnji (trave) i letnje-jesenji (korovi).

Drveće počinje da cveta u rano proleće, sredinom februara i taj proces traje do početka maja. Najčešći alergeni su:

Leska – Leska veoma rano cveta, pa kod osetljivih osoba već krajem januara ili početkom februara može da izazove alergije. Toplo vreme je pospešilo otvaranje resa, pa se građani žale na kijanje, curenje nosa i suzenje iz očiju. Na jednoj cvasti leske može se naći čak 4.000.000 polenovih zrna.

Čempres  Ova biljka cveta i raspršuje svoj polen u kasnim zimskim mesecima, pa se alergije uzrokovane polenom čempresa lako mogu prikriti i pripisati virusnim infekcijama.

Jova, Vrba, Brest – u zavisnosti od proseka temperatura, ove vrste cvetaju od januara do aprila.

Jasen  U kasno proleće i leto kada jasen cveta, rasprostriraće svoj umereno do jako alergen polen.

Breza – Cveta u aprilu. Po resi daje čak 5.400.000 polenovih zrna.

Trave cvetaju od maja do polovine jula, a većina manjim intezitetom cveta i u septembru. Smatraju se jednim od najčešćih alergena na našem području. Koncentracija u vazduhu je najveća u maju i junu. Biljke iz porodice Poaceae produkuju 15.000-600.000 polenovih zrna po cvetu.

Korovi cvetaju od druge polovine maja do novembra. Ovaj period obuhvata cvetanje ambrozije, raznih vrsta loboda, kiselice, bokvice i pelena.

Ambrozija – Nekrunisana kraljica alergena. Biljka koja se prilagođava gotovo svakom podneblju i ima izuzetno visoku produkciju polena. Njena sezona polinacije traje od početka juna pa sve do kraja oktobra. Zbog specifičnog oblika, polenova zrna se lako zalepe na sluzokožu gornjih disajnih puteva. Smatra se da je na ambroziju alergičnbo čak 10% svetske populacije.

Bokvica – Široko rasprostranjena višegodišnja biljka. Raste na livadama, uz ulice i kanale. Umereno alergen polen u vazduhu je prisutan u malim količinama u razdoblju od maja do septembra. Po cvetu sadrži oko 3.000 000 polenovih zrna.

Pelin – Korovska samonikla biljka, rasprostranjena je po čitavoj Evropi i cveta u septembru i oktobru. Iako je sam pelin izuzetno zdrav, polen ima visoko alergena svojstva.

Postoje tri osnovna principa u borbi sa alergijama, a to su: izbegavanje alergena, uzimanje lekova, imunoterapija i kombinacija ovih metoda. Svakako vam možemo dati neke savete, koji će vam pomoći da lakše prebrodite period alergija:

  • Koristite aeropalinološke izveštaje i prognozu.
  • Gledajte da što više vremena provodite na zatvorenom, ako već imate neka neodložna posla na otvorenom prostoru, za to iskoristite kišne dane.
  • Imajte na umu da su dani sa niskom relativnom vlažnošću vazduha i slabim vetrom izrazito pogodni za oslobađanje polena u vazduh.
  • Nosite sunčane naočare, najbolje sa štitnicima. To će umnogome zaštiti vaše oči od polena.
  • Često košenje travnjaka će sprečiti cvetanje trave.
  • Redovno suzbijajte korov.
  • Izbegavajte sušenje veša na otvorenom.
  • Pokušajte sa prirodnim preparatima koji ublažuju alergije. To su: ulje crnog kima (značajno pomaže pri začepljenju disajnih puteva), kopriva, ispiranje sluzokože čajem od žalfije, sok od celera.

Foto: Cover images

 


reklama