Nedimović i Ljajić u Turskoj će pregovarati o kvotama za izvoz govedine

8

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će, zajedno sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, otputovati u sredu u Ankaru, kako bi razgovarali o kvotama za 2019. godine za izvoz goveđeg mesa u Tursku.

– Imamo bescarinski izvoz, a sutra ćemo razgovarati o kvotama za 2019, da povećamo izvoz jer to možemo, imamo fond za to, ali moramo da radimo na reproduktivnom materijalu – rekao je Nedimović gostujući na RTS.

– Moramo da nađemo balans, zato radimo sa Ministarstvom trgovine kako ne bismo napravili poremećaj. Imamo potencijal, narednih godina rašće tržište goveđeg mesa – dodao je Nedimović, navodeći da će biti dovoljno mesa za domaće potrebe.

Kako je istakao, razgovaraće se i o suncokretovom ulju, a za izvoz će biti i dovoljno pšenice i kukuruza, čiji je rod bolji nego prethodnih godina.

Nedimović je ocenio da je ova sezona bila ekstremna za poljoprivrednike, zbog velikog broja kišnih dana i grada, ali da žitarice nisu stradale.

Žetva pšenice je završena pre 10, 15 dana, prinosi su dobri, premda je kvalitet bio lošiji u nekim delovima zemlje.

Za izvoz ostaje oko dva miliona tona pšenice, a, kako je istakao ministar, dobro je za naše ratare što nema dovoljno pšenice na svetskom tržištu.

Ministar poljoprivrede ističe da je primljen i poziv iz Izraela, kako bi se razgovaralo i o izvozu u tu zemlju.

Juče je donet nacionalni plan ruralnog razvoja, koji podrazumeva projekcije za 2018, 2019. i 2020. godinu, a cilj je, kako je pojasnio Nedimović, da se napravi predvidljiv sistem, kako bi poljoprivrednici znali da li da očekuju subvencije, sredstva iz fondova EU.

Foto: Pixabay


reklama