Nema razloga za poskupljenje mesa

6

Cene prasadi rastu u EU, ali to nema veze sa izbijanjem pandemije virusa korona, već su cene počele da rastu još od kad postoji kriza u svinjarstvu zbog afričke kuge svinja.

Na tržištu Srbije ima dovoljno svih vrsta mesa i nema nikakvog razloga za povećanje cena, tvrde analitičari. Potrošnja junetine je praktično konstantno jednaka, a farmeri čak u ovom trenutku mogu da isporuče od 12.000 do 15.000 junadi. Isto je i u sektoru živinarstva i svinjarsta.

– Uopšte nismo u krizi kada je reč o ovom sektoru, tako da bi svaki rast cena bio špekulantski – kaže za „Politiku“ Čedomir Keco, agrarni analitičar.

U javnosti su se proteklih dana mogle čuti informacije da cene sirovina rastu i da bi to mogao da bude razlog za poskupljenje nekih namirnica, pa i mesa. Keco kaže da je istina da cene prasadi rastu u EU, ali da taj trend nema veze sa izbijanjm pandemije virusa korona, već su cene krenule na gore još od kada postoji kriza u svinjarstvu zbog afričke kuge svinja.

– Na višu cenu prasadi proizvođači moraju da račinaju u obnavljanju proizvodnje. Garantovana cena ne postoji nigde u svetu. Svesni su da će im se to vratiti u narednom turnusu kroz 100 ili 120 dana – objasnio je on i dodao da su proizvođači mesa čak smanjili klanje svinja, jer je u jednom trenutku pala potrošnja, nisu dobro procenili dešavanja na tržištu. Neki od njih čak i za 30 odsto.

– U svakom slučaju ima dovoljno i mesa i žitarica, što potrošačima u Srbiji garantuje da nema apsolutno nijednog opravdanog razloga za poskupljenje – istakao je Keco.

Vlada Srbije krajem prošle nedelje limitirala je marže u veleprodaji i maloprodaji za osam grupa proizvoda i one neće moći da budu više od procenta koji se primenjivao do 5. marta.

Kad je reč o hrani, ova mera se odnosi na voće, povrće i meso. Nova mera je doneta kako ni trgovci ne bi bili oštećeni i kako bi mogli da nastave snabdevanje.

Za samo nedelju dana to je druga intervencija cene kako bi država osigurala normalno snabdevanje i zaštitila građane od nekontrolisanih poskupljenja. Kako je objašnjeno, eventualna poskupljenja tih namirnica značiće da su cene podizali proizvođači i dobavljači, a ne trgovci. Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da su se pojavili problemi kod pojedinih roba, jer su se cene i uslovi na tržištu promenili. Kako je rekao, nije isto da li se prodaje keks ili voće, povrće, meso koje dnevno mora da se trebuje i cena mu se menja, jer zavisi od toga ko je dobavljač, koliki je trošak transporta, a teže se dolazi i do sirovina. Marže su odlukom vlade ograničene i na zaštitne rukavice, alkohol, asepsol, dezinfekciona sredstva. Ljajić je rekao da je najveći problem bio sa maskama koje su u nabavci skuplje tako da trgovci ne mogu da se uklope u cenu koja je važila do 5. marta, pa nemaju ni interesa da ih nabavljaju. A bolje je da ima maski, makar i po nešto višoj ceni iako to sigurno neće biti 200 dinara, kao što se sada dešava.

Izvor: Politika

Foto: Free Images


reklama