Nemačka ’spustila rampu’ za sezonske radnike iz inostranstva

7

Zbog korona-krize, radnici koji pomažu tokom žetve i drugi sezonski radnici iz istočne Evrope ne mogu da ulaze u Nemačku. Uredba se primenjuje do daljeg, rekao je portparol Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Stiv Alter.

Ograničenja ulaska uvodi se s ciljem da se u najvećoj mogućoj meri smanji rizik od zaraze, objasnio je Alter. Trenutno se razmatra kako nadoknaditi gubitak te radne snage, rekao je portparol, ali i dodao da se iz te uredbe za sada izuzimaju medicinske sestre.

Većina od gotovo 300.000 sezonskih radnika na nemačka polja dolazi iz Rumunije i Poljske. Oni iz zemalja jugoistočne Evrope već danima ne mogu da prelaze granice Austrije i Mađarske. Prema recima portparola Altera, razmatra se da li bi azilanti u Nemačkoj mogli da budu angažovani da pomognu tokom žetve.

Nemačko Udruženje poljoprivrednika insistira da zabrana ulaska bude na snazi što je moguće kraće.

– Zabrana ulaska sezonskih radnika u ovoj fazi veoma pogađa naše poslovanje. Radnici su hitno potrebni pre svega uzgajivačima voća i povrća, kao i vinarima – izjavio je predsednik Udruženja Joahim Rukvid.

Nemačka nije jedina zemlja koja je uvela takvu zabranu. U Švajcarskoj sezonski radnici sada moraju da imaju dozvolu boravka kako bi mogli da rade. Tamošnji poljoprivrednici svake godine angažuju i do 33.000 stranaca.

I u austrijska vlada pokušava da pronađe zamenu za strane sezonske radnike. Slično kao i u Nemačkoj, pokrenut je internet-portal na kojem mogu da se prijave sezonci koji su zbog korona-krize ostali bez posla.

Na plan nemačke ministarke poljoprivrede Julije Klekner da oni koji rade u ugostiteljstvu, kao i nezaposleni ili izbeglice budu angažovani na poljima, poljoprivrednici gledaju sa skepsom.

– Ta ideja nema smisla – kaže Tomas Ziring, koji uzgaja špargle na 900 hektara u Belicu kod Berlina, i dodaje:

– Taj posao se dugo uči, a radnicima je potrebno iskustvo. To je težak posao, radi se napolju, po hladnoći. Za jednog rumunskog ili poljskog radnika, treba mi pet Nemaca.

Ministarka poljoprivrede je ipak optimistična. Internet-portal za posao „bio je već prvog dana zatrpan“, izjavila je Julija Klekner za regionalnu TV-stanicu SWR. Do utorka uveče, više od 16.000 ljudi prijavilo se za pomoć u poljoprivredi. Ministarka smatra da je to „sjajan znak“ koji pokazuje da se „društvo drži zajedno“.

Izvor: DW

Foto: Free Images


reklama