Onlajn prodaja vina u Italiji povećana za 282%

5

Agencija „Nielsen“, jedan od svetskih lidera u istraživanju javnog mnjenja, objavila je izveštaj o potrošnji alkohola koji je pokazao značajan rast prodaje u svim kategorijama pića, a naročito vina.

Naravno, ovi podaci važe za prodaju u prodavnicama, a ne u restoranima i barovima, mahom zatvorenim širom planete.

Izveštaj čuvene kuće odnosi se na SAD, ali prodajni podaci iz drugih delova sveta apsolutno se uklapaju u ovaj trend, kako izveštava „Forbes“.

U izveštaju koji je kuća „Nielsen“ objavila stoji da se u drugoj nedelji marta prodaja vina u odnosu na isti period prošle godine povećala za 27.6%, žestokih pića za 26.4%, a piva i srodnih pića za 14%. Naročito je porasla prodaja pića u velikim pakovanjima, kao što su kartoni piva i vino u bag-in-box ambalaži, a više se prodaju i vina u magnum bocama koja su pre aktuelne krize beležila pad prodaje.

– Budući da se zatvara sve veći broj restorana i barova u SAD, možemo očekivati dodatni rast prodaje u drugim prodajnim kanalima – kaže potpredsednik agencije „Nielsen“, zadužen za praćenje industrije alkoholnih pića.

Sirove podatke o prodaji alkoholnih pića, pored ostalih izvora, obezbedila je kompanija „Vivino“, gigant u oblasti onlajn prodaje vina. U ovoj kompaniji naveli da je u toku ogroman rast onlajn prodaje, i to na nivou celog sveta. Globalni rast prodaje vina iznosi 162% u odnosu na isti period prošle godine. U rastu prodaje naročito se ističe Italija, u kojoj rast prodaje iznosi čak 282%.

Podaci „Nielsena“ jasan su indikator za budućnost, čak i posle krize: kupci, koji su tokom epidemije prvi put poručili vino ili neko drugo piće preko interneta, i kada se epidemija završi verovatno će se povremeno odlučivati na ovaj jednostavan i praktičan vid kupovine vina, naročito onih čiji ukus već poznaju i ne osećaju potrebu da se dodatno upoznaju sa nekom etiketom.

Velike krize ubrzavaju već postojeće trendove, što svakako važi i za vinski biznis koji će izvesno doživeti ozbiljne promene.

Izvor: Vino & fino

Foto: Pixabay


reklama