Organska poljoprivreda je šansa za brdsko-planinska sela

43

U vreme globalizacije, velikih korporacija ,nemilosrdne borbe za tržište i plasman svojih proizvoda, mala poljoprivredna gazdinstva iz ruralnih područja, pogotovo iz brdsko-planinskih sela veoma teško ostaju i opstaju finansijski na tržištu.

– Prilikom obilaska takvih sredina i poljoprivrednih gazdinstava, savetodavci PSSS Srbije sagledavajući kompletnu njihovu situaciju i (ne)ekonomičnost poljoprivredne proizvodnje, a svojim konkretnim savetima, predlozima i primerima dobre poljoprivredne prakse mogu u velikoj meri da pozitivno deluju u smislu promene proizvodnje i povećanja rentabilnosti i efikasnosti samih gazdinstava. Jedan dobar primer za diverzifikaciju prihoda, uvođenjem nove usluge i ponude na poljoprivrednim gazdinstvima iz brdsko planisnskih sela, je i prelazak na organsku poljoprivrednu proizvodnju koja ne samo što će očuvati biodiverzitet, već će doprineti samozapašljavanju i ekonomskom opstanku na svojim ognjištima, kaže DVM sci Robert Širtov iz PSSS Vranje.

Srbija od strane EU je prepoznata kao država sa velikim potencijalima za organsku poljoprivredu, koja je u našoj zemlji nedovoljno zastupljena i zato je i naše MPŠV drastično povećalo subvencije za organsku poljoprivrednu proizvodnju. Subvencija po ha iznosi 69.000 dinara, za tovno melez goveče 61.500 dinara, za umatičene kvalitetne krave 56.000 dinara, za umatičene kvalitetne ovce i koze 9.800 dinara, za tovne bikove predate klanici ili izvezene 21.000 dinara, za tovnu jagnjad i jarad predatih klanici ili izvezene 2.800 dinara po grlu.

– Pored subvencija, organska hrana je sve traženija na tržištu zbog nekorišćenja hemijskih sredstava, mineralnih đubriva i antibiotika, što povećava cenu ovakve hrane i otvara mogućnost bavljenjem ovakvom poljoprivrednom proizvodnjom – zaključuje Širtov.

Foto: Envato, Freepik


reklama