Pesticidi kontaminirani „večnim hemikalijama“ ugrožavaju proizvodnju hrane u SAD

63

Neki od pesticida koji se najčešće koriste u proizvodnji hrane u Sjedinjenim Američkim Državama kontaminirani su potencijalno opasnim nivoima toksičnih PFAS „večnih hemikalija“, koje se prirodno ne razgrađuju, otkriva novo testiranje proizvoda, piše „The Guardian“.

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) je ranije ćutala o PFAS-u u pesticidima, čak i kada je pronašla hemikalije u neprehrambenim biljnim proizvodima. Autori studije smatraju da postoji potencijalna opasnost za milione hektara kontaminiranih poljoprivrednih površina i ukazuju da to zahteva bržu i jaču regulatornu akciju.

– Ne mogu da zamislim ništa što bi ove proizvode moglo učiniti opasnijim nego što već jesu, ali očigledno moja mašta nije dovoljno velika. EPA mora da preuzme kontrolu nad ovom situacijom i da ukloni proizvode pesticida koji su kontaminirani ovim izuzetno opasnim, upornim hemikalijama – smatra Nejtan Donli iz Centra za biološku raznovrsnost, koji je koautor studije.

Oni su prošlog ponedeljka dostavili rezultate testa EPA i Kalifornijskom odeljenju za propise o pesticidima, tražeći od njih da uklone ove proizvode iz upotrebe dok se kontaminacija ne reši.

PFAS su klasa od oko 15.000 hemikalija koje se često koriste za pravljenje hiljada potrošačkih proizvoda u desetinama industrija otpornih na vodu, mrlje i toplotu. Hemikalije su sveprisutne i povezane su na niskim nivoima izloženosti raku, bolesti štitne žlezde, disfunkciji bubrega, urođenim manama, autoimunim bolestima i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Zovu se „večne hemikalije“ jer se prirodno ne razgrađuju.

Testiranje je otkrilo PFAS u tri od sedam poljoprivrednih pesticida, uključujući Intrepid 2F, za koji podaci iz države Kalifornije pokazuju da je drugi najšire primenjeni proizvod. Prema poslednjim dostupnim podacima za 2021. godinu, više od 770.000 kg je primenjeno na više od 1,3 miliona hektara kalifornijske zemlje. Najveća upotreba bila je na usevima kao što su bademi, grožđe, breskve i pistaći.

Više studija je pokazalo da usevi apsorbuju PFAS i da ih ljudi mogu progutati. Uprava za hranu i lekove (FDA) počela je da prati PFAS u hrani 2019. godine i otkrila ih je u voću i povrću, ali nije postavila nikakva ograničenja.

Đubriva takođe verovatno zagađuju vodu PFAS-om. Nivo PFOA, jedne vrste jedinjenja PFAS, pronađenog u Malationu 5EC bio je više od 100.000 puta veći od nivoa koji EPA smatra bezbednim u vodi za piće, iako nije postavljeno ograničenje za PFAS u pesticidima.

– Ne postoji bolji način da se otruju Amerikanci od kontaminacije naših zaliha hrane i zemljišta PFAS-om, a krivica za ovo leži u potpunosti na ramenima EPA – tvrdi naučnica Kajla Benet.

Nejasno je zašto se hemikalije dodaju pesticidima, iako su neki u industriji objašnjavali da se koriste kao disperzioni agens. Iz kompanije „Corteva-Agriscience“, koja je proizvođač Intrepid 2F su u izjavi za „The Guardian“ rekli da proizvod ne sadrži namerno dodat PFAS.

Naučnica Benet, koja je radila u EPA, prva je otkrila PFAS u pesticidima 2020. godine i upozorila agenciju i odeljenje za zaštitu životne sredine Masačusetsa.

Posle sprovođenja sopstvenog testiranja pesticida, EPA je početkom 2021. zaključila da su hemikalije ispirale iz plastičnih kontejnera u kojima su bile uskladištene, i rekla da je kontaminacija ograničena na pesticide koji se koriste za zaprašivanje komaraca. EPA je potom objavila otvoreno pismo industriji u kome traži od kompanija da je upozore ako dodaju PFAS.

„The Guardian“ ukazuje da se kontaminacija ipak nastavlja. Krajem 2022. godine, testiranjem insekticida koji se prvenstveno koriste za pamuk, ali koji bi se potencijalno mogli koristiti za hranu, ponovo je otkriven PFAS. To testiranje, takođe je otkrilo jedinjenja PFAS za koja postoji dilema da li se koristi ili se pojavljuje kada se hemikalije dodaju u plastiku.

Neslaganje sugeriše da PFAS ne dolazi iz plastičnih kanti, već ih proizvođači dodaju pesticidima, bilo kao aktivni ili neaktivni sastojci, ili se nenamerno ubacuju u proizvode negde u lancu snabdevanja.

U decembru je EPA zabranila neke vrste jedinjenja PFAS, ali ne sve, izostavila je one koji se mogu koristiti kao inertni sastojci u pesticidima, i rekla da će revidirati spisak tih sastojaka.

– EPA će podeliti rezultate te istrage što je pre moguće – rekao je portparol agencije.

Nisu, međutim, objavljeni nikakvi rezultati, ali je portparol EPA rekao da je agencija „već analizirala neke od specifičnih pesticida koje spominju istraživači i da planira da objavi te rezultate u narednim nedeljama“.

PFAS je takođe ranije pronađen u nekim široko korišćenim proizvodima protiv buva i krpelja. U saopštenju, EPA je rekla da je „preduzela značajne naučne, regulatorne i izvršne korake kako bi se pozabavila ovim pitanjem, i da će nastaviti da preduzima takve radnje“.

Međutim, nije rečeno da će zaustaviti prodaju pesticida dok istražuje. Benet je za „The Guardian“ rekla da je „EPA nestala u akciji“.

– Činjenica da verovatno hranu prskam pesticidima sa PFAS u vreme kada EPA priznaje da ne postoji bezbedan nivo nekih od ovih hemikalija je besmislena – smatra Benet.

Izvor: RT Balkan

Foto: Envato


reklama