Pihtije – zimski delikates

319

Pihtije su jedan od omiljenih srpskih prazničnih specijaliteta. Rado su viđene na krsnim slavama i različitim proslavama, a potpuno neizostavne na Božićnoj trpezi. A nije ni čudo, jer imaju sve što jedno zimsko jelo treba da ima – kalorične su, jake, začinjene i ukusne. Spremaju se lako, jedu se u slast. 

Kada je reč o pripremanju pitija, jedinstven recept ne postoji. Svaka kuća, i svaka domaćica ima svoj recept, malu caku koja se razlikuje od drugih, i koja baš njene pihtije čini posebnim.

Ipak, većina će se složiti da su neizostavni sastojci svinjske nogice, voda, so, biber i beli luk. Pihtije će lepše mirisati i biti kvalitetnije, ukoliko se osim sirovog mesa doda i sušeno, još bolje – dimljeno.

Zato, ukoliko želite da pripremite ovaj stari srpski specijalitet nabavite: dve sveže svinjske nogice, dve dimljene svinjske nogice, dve juneće nogice, suvo uvo, rep i/ili kolenicu, po želji i mogućnostima. Pored toga biber u zrnu i biber u prahu, dva lista lorbera, vezu peršuna i so.

Meso očistite i stavite u poveći lonac, pa prelijte vodom da ogrezne. Ostavite da se kuva na tihoj vatri, četiri do pet časova. Tokom kuvanja uklanjajte penu koja se bude formirala na površini. Kada pena prestane da se pravi, vreme je da dodate začine. Da su pihtije potpuno kuvane, znaćete po tome što se meso samo odvaja sa kostiju, a oko polovine vode je uvrelo.

Tada lonac sklonite sa vatre, pa pustite da se malo prohladi – ako još ima masti na površini, skinite je i bacite. Meso skinite sa kostiju i usitnite, pa tako usitnjeno rasporedite u nekoliko posuda, i preko iseckajte belog luka po ukusu. Ostatak vode procedite kroz gusto sito, pa zalijte meso.

Pihtije treba ostaviti tokom noći u frižideru da se stegnu. Služite ih kao hladno predjelo dekorisane peršunom i alevom paprikom.

Foto: Pixabay, Freepik


reklama