’Plavo prskanje’ voća i povrća

476

Bordovska čorba najstariji je fungicid za suzbijanje peronospore vinove loze (Plasmopara viticola), a ime je dobila po francuskom gradu Bordou, u čijoj je okolini 1882. prvi put primenjena u vinogradarstvu.

Od tada je ovaj fungicid, u čijem je sastavu bakar sulfat (plavi kamen) našao primenu u zaštiti mnogih vrsta voća i povrća.

plavi-kamen‘Plavo prskanje’ se planira i priprema već na jesen. To je najpre svojevsna higijena koja podrazumeva uklanjanje osušenih stabala, suvih i polomljenih grana, trulih plodova, lišća…Truljenje tih ostataka može biti uzrok raznih bolesti i zaraza biljaka. Upotreba plavog kamena, odnosno bordovske čorbe, veoma je korisna mera zaštite voćaka jer se njime suzbijaju mnoge bolesti, a neke se mogu uspešno kontrolisati.
Izazivači bolesti, kada se završi vegetacija, ostaju pristuni u krošnji, otvorima po korama, na pupoljcima… Posle blažih zima, oni dolaze na osetljive delove biljke i tako kreće zaraza. Patogeni se zato moraju eliminisati na mestu njihovog prezimljavanja. Preporuka je da se ‘Plavo prskanje’ obavi na jesen pa će tako i posledice na proleće biti blaže.
Plavi kamen je na bazi bakra, plave je boje, pa takve njegove fizičke osobine, uzrokuju da voćnjak dobija plavičastu nijansu.
‘Plavo prskanje’ se obavlja u novembru. Kod breskve, na primer, početkom meseca i to nakon prvih jesenjih mrazeva, kad listovi opadnu. Ipak, ako je na stablu puno lišća, prskanje se ne preporučuje jer sredstvo, u tom slučaju, neće dovoljno moći da dopre do mesta gde su prisutni paraziti.
Priprema
Bordovska čorba se naješće koristi u koncentraciji od 1,5 – 2% , odnosno 2 kilograma na 100 litara vode. Prskajte biljke kad je lepo vreme, na temperaturi većoj od 10 stepeni. Nemojte tretirati biljke kada je jak vetar i hladnije vreme. Koristite bordovsku čorbu koja je sveže pripremljena. Stajanjem, njeno dejstvo postaje slabije.
Priprema bordovske čorbe za male posede podrazumeva da se prethodno pripremi ’osnovna suspenzija’ od krečnog mleka i ’osnovni rastvor’ bakar sulfata (plavog kamena). Oni se pre prskanja mešaju sa vodom. ’Osnovni rastvor’ se sprema rastvaranjem plavog kamena u vodi u plastičnoj buradi. Ovaj rastvor može stajati neograničeno u plastičnoj ambalaži.
U drugoj plastičnoj posudi, treba rastvoriti kilogram gašenog kreča u 10 litra vode. I ovaj rastvor može neograničeno stajati u plastičnoj ambalaži. Na kraju, pre same primene, treba pomešati dva rastvora koja čine čorbu.
Pre početka ’Plavog prskanja’ dobro bi bilo protresti voćku kako bi se ona oslobodila lišća, i tako omogućila što bolje nanošenje fungicida.
Karenca: 21 – 28 dana.


reklama