Polka na udaru zelene povrtne stenice

217

Na području delovanja RC Vranje, vizuelnim pregledom zasada maline remotantne sorte polka koja je u fazi berbe, registrovano je prisustvo zelene povrtne stenice (Nezara viridula) u niskom intenzitetu napada.

Ova invazivna stenica je izraziti polifag i hrani se u zasadima voća, vinove loze, u usevima paradajza, paprike, boranije, soje, kukuruza itd. U prethodnih nekoliko godina se redovno javljala u zasadima i usevima koji nisu u intenzivnoj proizvodnji, ali ima visok potencijal da postane ekonomski značajna štetočina.

U našem regionu najintenzivnije se javlja i najveće štete pričinjava početkom jeseni u vreme kada većina plodova pristiže za berbu. Kod maline su najugroženije remotantne sorte čija se berba produžava do prvih mrazeva.

Odrasla jedinka prezimljava u opalom lišću i drugim skrovitim mestima, ali i u zatvorenim prostorima. Ženke polažu buretasta jaja na naličju vršnih listova biljke domaćina. Jaja su najpre bela, a kasnije pred piljenje postaju narandžasta. Larve tokom razvoja proleze kroz pet razvojnih stupnjeva. Larve prvog razvojnog stupnja se ne hrane i ne kreću dok se drugi larveni stupanj ne kreće, ali poćinju sa ishranom. Ostali razvojni stupnjevi larve i odrasle jedinke se hrane biljnim sokovima i vrlo su pokretne. Najčešće naseljavaju obodne površine proizvodnih zasada i vršne delove biljke domaćina, a u najtoplijem delu dana se sklanjaju u niže delove biljke. Na napadnutim plodovima dolazi do diskoloracije, dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

Hemijske mere zaštite su otežane jer se ova stenica najintenzivnije javlja u vreme sazrevanja plodova i u toku berbe kada je primena insekticida ograničena. Najbolju efikasnost su pokazali insekticidi iz grupe piretroida, ali se njihova primena dovodi u pitanje zbog nemogućnosti poštovanja karence u pomenutom periodu. Na manjim proizvodnim površinama štete je moguće umanjiti ručnim sakupljanjem odraslih jedinki i larvi.

Foto: PIS


reklama