Porast broja kraft pivara u Šumadiji

314

Iako je Šumadija poznata po proizvodnji kvalitetnih vina i dobrih rakija, poslednjih godina raste broj i zanatskih pivara u kojima se prave domaća piva.

Đorđe Pavićević i Nikola Stefanović iz Kragujevca odlučili su, da se kao pravi ljubitelji piva, oprobaju i u samoj proizvodnji.

Kroz zanatsku pivaru „Kg Brewery“ dugogodišnji prijatelji Đorđe Pavićević i Nikola Stefanović već četiri godine, poput vinara i proizvođača rakija iz Šumadije, promovišu kulturu pravljenja domaćeg kvalitetnog pića. Kapaciteti same pivare su 10 tona mesečno i za sada proizvode pivo pale ale (bledo pivo).

– Sam proces proizvodnje traje nekih sedam do osam sati u različitim fazama, temperaturama i vremenskim periodima. To je ukomljavanje slada pre svega, a kasnije ide bistrenje, ceđenje i na kraju kuvanje i hmeljenje piva. Pripremi se voda na određenoj temperaturi od otprilike 50 stepeni, ubacuje se ječmeni ili bilo koji slad od žitarice, u zavisnosti koje pivo želimo da napravimo, količine su određene i u srazmeri po recepturi koju smo mi izradili za ovu vrstu piva – objašnjava Đorđe Pavićević.

– Sa dosta entuzijazma Đorđe i ja smo krenuli u sve to, prevashodno da napravimo neki proizvod koji je kvalitetan, pošto smo već s godinama videli da treba da pijemo kvalitetna pića. Kao i što se piju kod nas domaće kvalitetne rakije i vrhunska vina, tako smo mi probali neka piva i došli na ideju koju smo i realizovali. Sada kada popijete domaće pivo bilo kog proizvođača ili industrijsko to jednostavno ne liči jedno na drugo. Za mene je domaće pivo, pivo koje ima puniji ukus – kaže Nikola Stefanović.

Poslednjih godina raste broj zanatskih pivara i u Centralnoj Srbiji. Zbog toga je i nastalo Udruženje kućnih i zanatskih pivara Šumadije i Pomoravlja koje okuplja proizvođače i ljubitelje piva.

– Tu se udružilo desetak ljudi, kućnih pivara iz Kragujevca, Čačka, zatim tu je zanatska pivara iz Kraljeva, onda momci iz Aranđelovca koji sada prave pivaru, tu smo mi i eto pokrećemo tu neku priču, širimo shvatanje da treba piti kvalitetno i dobro pivo. Naše pivo nema pasterizacije, nema konzervansa, nema enzima i nikakvih dodatnih hemija, to je pravo prirodno pivo – dodao je Stefanović.

– U ovom slučaju mi sirovine nabavljamo iz uvoza, od distributera koji se bave uvozom sirovina i za sada na našem tržištu još uvek nema nekih određenih količina domaćih sirovina koje mi koristimo. Ne može na primer ječmeni slad da se ubere sa njive i da dođe kod nas u pivaru. Opet nekom selekcijom i nekim drugim postupcima obrade sirovine i tehnologijom proizvodnje dobije se ječmeni slad koji ima tu najveću koncentraciju šećera – kaže Pavićević.

Da se u Šumadiji ne proizvode samo kvalitetna vina i dobra rakija dokazuju Nikola i Đorđe koji planiraju i pripremu drugih vrsta piva u svojoj zanatskoj pivari, a u uslovima manje proizvodnje gde je najbitniji kvalitet, a ne količina, pravi ljubitelji piva postaju i majstori za pripremu ovog pića.

Izvor: RTV

Foto: Agro TV, Freepik


reklama