Preduzetnički duh u doba korone

230

Dugogodišnje ugostitelje iz Predejana i Pirota pandemija korona virusa pogodila je kao i njihove kolege širom zemlje, ali uprkos svim problemima nisu se pokolebali, odlučili su da posao prošire i očuvaju preduzeća.

Tržište jugoistoka naše zemlje od pandemije brane ljutim papričicama u ulju, blagim i ljutim ajvarom i peglanim kobasicama. Iskustvo u izradi tradicionalne hrane Motela „Predejane“ i Degustacionog centra „Boemska potkovica“ iz Pirota nagrađeno je nacionalnom oznakom kvaliteta – žigom „Čuvarkuća“.

Južnim krakom Koridora 10 u okolnostima bez pandemije dnevno prolaze hiljade putnika i turista. Međutim, prolaskom autoputa kroz Grdelicu smanjio se i broj posetilaca motela „Predejane“ pa je novi poslovni poduhvat bio nužan kako bi opstali. Blagi i ljuti ajvar i ljute papričica u ulju sa oznakom „Čuvarkuće“, recept je za opstanak firme nastao u dolini Južne Morave.

– Sirovine su sa našeg podneblja, iz Predejana i okoline. Papriku pečemo na posebnoj vrsti drveta što daje specifičan prepoznatljiv ukus specijalitetu ovog kraja – kaže Ivana Vučković, direktorka Motela „Predejane“.

Novi poslovni poduhvat složne porodice i zaposlenih dobra je prilika da se Čuvarkuća kao suvenir ponese iz Predejana u svet. Planiraju izlazak i na inostrano tržište. U Motelu „Predejane“, smeštenom među lepotama Grdeličke klisure, od osnivanja 1962. služe se specijaliteti po starinskim receptima. Šest decenija kasnije, korona je donela novi izazov – kako očuvati poslovanje.

– Odlučili smo da proširimo svoju delatnost i izađemo sa novom ponudom na tržište. Proizvodnja tradicionalnih specijaliteta našeg kraja po kojima je naša kuhinja poznata dugi niz godina, sve u cilju unapređenja poslovanja u ovim otežanim okolnostima – kaže Ivana.

Vlasnik Motela „Predejane“ i jedan od najuspešnijih privrednika sa juga Srbije Dragan Pavlović preminuo je u martu 2020. Pavlović je bio vlasnik građevinske firme koja je decenijama poslovala u Rusiji, a pre 18 godina je u svom rodnom kraju kupio čuveni Motel „Predejane”. Zahvaljujući ovom poznatom ugostiteljskom objektu opstaje i varoš Predejane.

Biseri tradicionalne srpske hrane pirotskog kraja su boemska potkovica i madžorska poludivlja peglana kobasica koje su za svoj vrhunski kvalitet dobili žig „Čuvarkuća“.

U porodici Dalibora Tošića, direktora Degustacionog centra „Boemska potkovica“ iz Pirota „peglana“ se pravi od 1967. Još je njegov otac 1989. godine kupio kiosk za prodaju brze hrane u vreme kada je Dalibor bio srednjoškolac. Od tada do danas, porodična firma prešla je dug put od ugostitelja, hotelijera, do vlasnika pogona za preradu mesa. U planu je i otvaranje Muzeja peglane kobasice. Dalibor potvrđuje da od ovog posla može pristojno da se živi, ali „mora da se radi svaki dan po ceo dan“.

– Veoma je lep osećaj kada uspete i kada berete plodove svoga rada i istrajnosti – kaže on i otkriva da postoji interesovanje stranih kupaca za „Midžorsku poludivlju“, i to iz Švajcarske. Međutim, problemi postoje. Potrebna su dodatna velika ulaganja u vreme kada se zbog pandemije ugostiteljski biznis prepolovio. Meso nabavljaju od stočara sa okolnih planina, ali i oni muku muče jer nema mušterija u restoranima i turističkim centrima kao pre godinu dana. Apeluje Dalibor da se stočarima u ruralnim područjima dodatno pomogne posebnim merama i tako očuva lanac proizvodnje od njive do trpeze.

– Zadnjih godinu dana smo u teškoj finansijskoj situaciji kao i mnogi preduzetnici u svetu. Više od 50 odsto naših kupaca su restorani i hoteli tako da beležimo veliki pad proizvodnje – priča Dalibor.

Pandemija je ugrozila poslovanje i njihovog restorana „Boem“ ali, kaže, opstaju zahvaljujući pomoći države. Da optimizam ne napušta Dalibora pokazuju i planovi da na tržište posle završetka pandemije izbaci novi proizvod „koji još ne postoji u svetu“. Ne otkriva detalje o kakvom proizvodu je reč. Inače, u Zavodu za intelektualnu svojinu u toku je proces zaštite geografskog porekla peglane kobasice iz Pirota.

Ukuse pirotskog kraja, blagog i ljutog ajvara, ljutih papričica u ulju, odmah su prepoznali veliki trgovinski lanci Super Vero, Metro, DIS, i brojni manji trgovci, koji su na svoje rafove postavili domaće proizvode stvorene u Srbiji. Boemske potkovice i Midžorske poludivlje peglane kobasice, mogu se naći u desetak većih objekta trgovinskog lanca Merkator u Beogradu i specijalizovanim marketima suhomesnatih proizvoda u Nišu, Kragujevcu, Požarevcu, Novom Sadu…

Foto: Motel „Predejane“/Facebook, boem.rs, PKS, topirot.com


reklama